Balkan Magazin

29. novembar: Dan Republike, pionirska zakletva i svinjokolj

<img src="https://i.ytimg.com/vi/v4CGmMpgdY0

Danas, 29. novembra, slavio se Dan republike Jugoslavije.

Tog pretposlednjeg dana u novembru 1943. godine održano je Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), u Jajcu, u Bosni i Hercegovini.

Neradni dani, polaganje zakletve, plave kape, crvene marame, bogata trpeza i razne svečanosti, samo su neke od stvari kojih se sa nostalgijom sećaju svi oni koji su proslavljali 29. novembar.

U bivšoj SFR, tog datuma vladala bi potpuna euforija. Ulice su bile puste jer se nije radilo, prvaci su postajali pioniri, porodična okupljanja su bila obavezna, a čuveni svinjokolj bio je nezaobilazan. Dan Republike uglavnom se slavio dva dana, često se spajao sa vikendima, pa su svi uživali u produženom vikendu. To su bili dani kada se odmara, druži s porodicom, negde otputuje, i obavezno jede sveža svinjetina spremljena tog dana.

Dok mnogi smatraju da je tog dana formirana jedina istinska država blagostanja na ovim prostorima, drugi pak misle da je reč o veštačkoj državi, čije su se posledice videle tek nekoliko decenija kasnije.

Tog pretposlednjeg dana u novembru 1943. godine održano je Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, na kome su udareni temelji socijalističke Jugoslavije.

Krajem novembra te godine, u Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajeva Jugoslavije. Na zasedanju, u lokalnom Domu kulture, bila su prisutna 142 delegata, a predsedavao je tadašnji predratni predsednik Skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, doktor Ivan Ribar.

Odluke Drugog zasedanja AVNOJ-a pročitane su nešto pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja.

Posle završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar se slavio kao Dan Republike. Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a.

Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame, deljena su razna ordenja.

Danas je Dan Republike, i stari je popio malo. Na televiziji Lepa Brena i stari se sjeća ratnih vremena… (Zabranjeno pušenje)

Muzičar i pisac Nenad Janković, poznatiji kao doktor Nele Karajlić, smatra da je Jugoslavija nestala onog dana kada je klackalica između supersila prevagnula na jednu stranu.

– Jugoslavija je zemlja koja je trajala tačno onoliko koliko je klackalica između dve supersile, Sjedinjenih država i Sovjetskog saveza, bila u ravnoteži. Nestala je onoga dana kada je klackalica prevagnula na jednu stranu. Odgovornost vođe bila je u tome da se pravilno tumače svetski vetrovi i da se ljudima, da ne kažem podanicima, stvori iluzija večne stabilnosti. U tome se nije uspelo, da li namerno ili nenamerno ne znam, ali svakako su na to pitanje dužni da odgovore stručniji ljudi od mene – rekao je Karajlić za portal 24sedam.

Bjelogrlić: Jugoslavija je bila najveća srpska greška, ali ja sam ponosan na nju

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

80 Shares
Share via
Copy link