Magazin Putovanja

Za hedonizam, aktivan odmor ili vernike, 20 grčkih ostrva za turiste različitih ukusa

grčka
Foto: Pixabay

Svetski turisti su složni u jednom – grčka ostrva su među najatraktivnijim destinacijama za putovanja i nije čudo što iz godine u godinu privlače sve veći broj hedonista.

Poznata po fenomenalnim plažama, bogatoj istoriji i neverovatnim pejzažima, Grčka nudi mnogo toga za različite ukuse. Vaš izbor zavisi isključivo od toga koji ste tip turiste.

Kefalonija, Santorini i Milos za parove

Okruženo borovima, poznato po skrivenim plažama i uvalama, ne čudi što se ostrvo Kefalonija preporučuje upravo za parove.

Ništa manje nije parovima zanimljivo ni Ostrvo ljubavi, kako se često Santorini naziva, ističe „Greekreporter“. Zadivljujući zalasci sunca, tradicionalna arhitektura Kiklada, ali i gužve u toku sezone, osnovna su obeležja ovog grčkog ostrva, piše Ona.rs.

Više od 40 plaža, piktoresna sela i odlična gastronomska ponuda pružaju mogućnost zaljubljenima da zaista uživaju na ostrvu Milos.

Hidra i Agistri za pravi odmor

Budući da je Hidra udaljena oko 90 minuta vožnje brodom od Atine, jedno od retkih grčkih ostrva na kojima nema automobila i saobraćaja uopšte, jasno je zbog čega se preporučuje za odmor u pravom smislu te reči.

Obilazak ostrva Agistri biciklom odličan je način za bolje upoznavanje njegovih fenomenalnih pejzaža. Ne propustite plažu Dragoneri.

Delos i Rodos za ljubitelje istorije

Muzej na otorenom je najbolji opis ostrva Delos. Mesto na kome se može zaroniti u daleku prošlost drevne civilizacije pruža mnoštvo mogućnosti ljubiteljima istorije.

Isto se može reći i za Ostrvo vitezova, što je krilatica koja se vezuje za Rodos. Šetnja starim gradom pruža turistima mogućnost da se, barem nakratko vrate u srednjovekovni period i bolje upoznaju ovo ostrvo i njegovu bogatu istoriju.

Krf i Lefkada za aktivan odmor

Srpskim turistima neka od omiljenih ostrva, kada je u pitanju Grčka, svakako su i Krf i Lefkada. Osim obilaska ostrvceta Vido, koje se nalazi u blizini, tokom boravka na Krfu nu treba propustiti ni šetnju starim gradom i posetu crkvi Svetog Spiridona, zaštitnika Krfa.

Lefkada je priča za sebe. Ljubitelji aktivnog odmora rado biraju ovo ostrvo zbog fenomenalnih plaža, ali i brojnih aktivnosti koje su im na raspolaganju.

Sifnos i Kasos za gurmane i hedoniste

Ko god želi da uživa u ukusima jedinstvenih, tradicionalnih jela, ali i u u nestvarnim vidikovcima, treba da poseti ova grčka ostrva.

Krit i Sikinos za ljubitelje vina

Jedna od najstarijih regija za proizvodnju vina nalazi se na najvećem grčkom ostrvu. Krit je poznat i po proizvodnji, po mišljenju mnogih, najkvalitetnijeg maslinovog ulja.

U Staroj Grčkoj ostrvo Sikinos bilo je poznato kao Ostrvo vina.

Tinos i Patmos za vernike

Na hiljade vernika svake godine posećuje crkvu posvećenu Bogorodici na ostrvu Tinos, pa ne čudi što se neretko navodi da na tom ostrvu „kuca duhovno srce Grčke“.

Zbog verovanja da je „Knjigu Otkrovenja“ baš tu napisao apostol Jovan, Patmos prati naziv Ostrvo apokalipse. Izuzev Pećine apokalipse, manastir posvećen Svetom Jovanu je još jedna od znamenitosti Patmosa.

Antiparos i Kufonisja za porodice

Jedno od grčkih ostrva koje je, uprkos prirodnim lepotama, ipak uspelo da odoli masovnom turizmu je i Antiparos, na kome se nalazi i istoimena pećina, koja je jedna od atrakcija ostrva.

Iako se Kufonisja sastoji od dva ostrva, od kojih je Ano Kufonisi poznat po bogatom noćnom životu, Kato Kufonisi druga je priča. Nenaseljeno ostrvo, do koga vozi brodi sa Ano Kufonisi, odlična je prilika za miran porodični odmor.

Naksos i Kea za avanturiste

Uzbudljive sportske aktivnosti na raspolaganju su posetiocima ova dva ostrva.

Ronjenje, jedrenje zmajem i na dasci, ali i jahanje i biciklizam, tek su neke od onih koje nudi Naksos, dok se Kea može pohvaliti i surfovanjem, skijanjem na vodi i drugim aktivnostima.

Samotraki za ljubitelje prirode

Ako se može reći da je neko grčko ostrvo najmanje posećeno, onda je to Samotraki. Zato i jeste poznato po predelima gotovo netaknute prirode.

Izvor: Ona.rs

Grčka gradi megagrad uz more vredan 8 milijardi dolara, evo kako će izgledati (FOTO)

Share via
Copy link