Magazin

15 misterioznih izjava Nikole Tesle: „Život je jednačina koja prkosi rešenju“

nikola-tesla
Foto: Wikipedia / Scewing

Naučnik za kojeg se kaže da je „izmislio 20. vek“, jedan od najbriljantnijih umova svih vremena, Nikola Tesla, privlačio je pažnju ne samo svojim izumima, nego i brojnim izjavama obavijenim velom misterije. Rečenice izgovorene od strane čoveka koji je bio ispred svog vremena nose skrivene poruke, a na nama je da, dok ih čitamo, pokušamo da ih rastumačimo.

1. Delovanje, čak i najmanjeg stvorenja dovodi do promene u celom univerzumu.

2. Moj mozak je samo prijemni uređaj. U svemiru postoji određena srž odakle crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam proniknuo u tajne ove srži, ali znam da ona postoji.

3. Ne trebaju mi modeli, crteži, eksperimenti. Kada mi padnu na pamet ideje u mašti počinjem da pravim uređaj, menjam dizajn, poboljšavam ga i uključujem. A potpuno sam ravnodušan prema testovima uređaja u umu ili u radionici – rezultat će biti isti.

4. Znate li za izraz „ne možete skočiti preko glave“? To je zabluda. Osoba može bilo šta.

5. Velika misterija našeg postojanja tek treba da bude razrešena. Čak ni smrt, možda, nije kraj.

6. Najviši cilj čovekovog razvoja je potpuna dominacija svesti nad materijalnim svetom. Čovek treba da nauči kako da upotrebljava prirodnih sile za zadovoljenje svojih potreba.

7. Život je i uvek će biti jednačina koja prkosi rešenju. Iako sadrži nekoliko poznatih faktora.

8. Savremeni naučnici razmišljaju duboko, umesto da razmišljaju jasno. Da biste jasno razmislili, trebate imati zdrav razum i možete misliti duboko čak i kada ste potpuno ludi.

9. Ovo je problem mnogim pronalazačima: nedostaje im strpljenje. Nedostaje im volja da rade nešto u svojim glavama polako, jasno i tako da bi tačno osetili kako to funkcioniše. Žele isprobati prvu ideju koja im padne na pamet odmah, i kao rezultat toga, troše puno novca i puno dobrog materijala, samo da bi empirijski utvrdili da idu u pogrešnom smeru. Svi pravimo greške i najbolje je da ih napravimo pre nego što počnemo da radimo bilo šta.

10. Naš svet je uronjen u ogroman okean energije, letimo u beskrajni svemir neshvatljivom brzinom. Sve se vrti okolo, kreće se – sve je energija. Suočeni smo sa zastrašujućim zadatkom – pronaći način kako da se ta energija izvuče. Zatim, izvlačeći je iz ovog neiscrpnog izvora, čovečanstvo će se kretati napred ogromnom brzinom.

11. Širenje civilizacije može se uporediti sa vatrom. Isprva je to slaba iskra, zatim je trepteća svetlost, a potom moćan plamen, obdaren brzinom i snagom.

12. Vreme će nam suditi. Koliko me je ljudi zvalo sanjarom, kako se naš zvezdani svet rugao mojim idejama.

13. Svako bi trebalo da smatra svoje telo neprocenjivim poklonom i treba da ga volimo iznad svega, da ga cenimo kao umetničko delo. Neopisiva lepota, misterija koja leži u dizajnu ljudskog postojanja toliko je suptilna da čak i reči, dah, pogled, čak i misao mogu da joj naštete. Neurednost koja stvara bolest i smrt nije samo samouništavajuća, već je i neverovatno nemoralna navika.

14. Posečem prst i krvarim: ovaj prst je deo mene. Vidim bol svog prijatelja, a boli i mene: moj prijatelj i ja smo jedno. Kada vidim poraženog neprijatelja, čak i onog koga bih najmanje požalio u celom univerzumu, i dalje proživljavam tugu. Zar to ne dokazuje da smo svi deo celine?

15. U neprekidanoj samoći um postaje oštriji. Ne treba vam velika laboratorija za razmišljanje i pronalazak. Ideje se rađaju u nedostatku uticaja spoljnih faktora na um. Tajna kreativnog stvaranja je samoća. Ideje se rađaju u usamljenosti.

Izvor: Lepote Srbije

Tajna sobe 3327: Ovde je zauvek sklopio oči veliki Nikola Tesla (VIDEO)

37 Shares
Share via
Copy link