Magazin Zabava

Kako je izabrano 12 životinja kineskog horoskopa

Svet uskoro ulazi u godinu metalnog vola. Da li ste se zapitali šta to znači?

Kinezi već vekovima veruju da se ciklus ponavlja na svakih dvanaest godina i da svakoj godini odgovara po jedna životinja – pacov, vo, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca (ili koza), majmun, petao, pas, svinja.

O tome zašto su baš ove životinje izabrane da predstavljaju životni ciklus postoji zanimljiva legenda.

Kineski kalendar je jedan od najstarijih kalendara na svetu.

Njegovi počeci mogu se pratiti do XIV veka pre naše ere, u izvorima se o njemu govori još u XI veku pre naše ere, često se pominje u knjigama iz perioda izmedu šestog i četvrtog veka pre naše ere, a legenda kaže da ga je izmislio car Huangdi, 2637. godine pre naše ere.

Kineska astrologija ima malo dodirnih tačaka sa suncem, mesecom ili zvezdama. Za razliku od zapadne, ona ne okreće pogled u nebo kako bi utvrdila kretanje sazvežđa i dala predviđanja.

Za razliku od većine drugih kalendara, u kineskom godine ne teku u nekom beskrajnom nizu – svaka ima svoj naziv, a nazivi se ponavljaju u ciklusima od po dvanaest godina.

Dvanaest životinja u kineskom kalendaru predstavlja dvanaest zemaljskih godina.

Kineski-horoskop

Te životinje su: pacov, vo, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca (ili koza), majmun, petao, pas, svinja. O tome zašto su baš ove životinje izabrane da predstavljaju životni ciklus postoji zanimljiva legenda:

Jednom davno, na početku vremena, životinje su se sporile oko toga ko će imati prednost u ciklusu godina. Da prekinu raspravu, kineski bogovi su odlučili da se to reši takmičenjem.

Sve životinje su se poređale na obali reke koju je trebalo da preplivaju. Poredak u kalendaru će zaslužiti dvanaest najbržih i to redosledom kojim budu stizale na drugu obalu.

Mačak se pitao kako će preći, kad se plaši vode, a vo se brinuo zbog slabog vida. Lukavi pacov je predložio da on i mačak skoče na volova leđa i navode ga preko.

I tako su krenulu… Kada su bili blizu druge strane, pacov se prišunjao mačku iza leđa i bacio ga u vodu.

Vo je bio uporan i vredan tako da nije primetio komešanje na svojim leđima. Baš kad je stigao do obale, pacov je odskočio i tako završio trku prvi.

I ostale životinje su polako pristizale. Lenja svinja je stigla dvanaesta.

Tako je prva godina nazvana po pacovu, druga po volu, a svinja je dobila poslednju godinu.

Mačak je stigao prekasno da dobije ijednu godinu. On se zakleo da će doveka biti neprijatelj pacova (miševa) i tako je počelo legendarno neprijateljstvo između ovih životinja, prenosi Istorijski zabavnik.

Kineski horoskop za 2021. godinu: Sreća za Zmije, izazovi za Koze, a teška vremena za Pacove

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

93 Shares
Share via
Copy link