Magazin Srbija

100 škola zabranilo mobilne, deca se opet druže na odmorima

ucenici-mobilni-telefoni
Foto: ilustracija

Ono o čemu učitelji i nastavnici godinama maštaju u nekoliko osnovnih škola je postalo stvarnost, prenosi 24sedam.

Naime, od prvog septembra, učenici pre časova odlažu svoje telefone u obezbeđene ormare ili posude i uzimaju ih tek kada pođu kući.

U Srbiji ima 1.830 srednjih škola

Zabranu korišćenja mobilnih telefona, kao pravilo, uvelo je manje od 100 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 1.830 koliko ih ima u Srbiji. Međutim, stručnjaci kažu da će se verovatno mnoge škole tek odlučiti da uvedu zabranu upotrebe mobilnih telefona, jer je to pokazalo odlične rezultate. Naprosto, nastavnici i profesori aplaudiraju tako korisnim promenama.

– Odluku smo doneli na nastavničkom veću i prezadovoljni smo što je i u našoj školi zabranjeno korišćenje mobilnih telefona. Pošto đacima ne možemo da zabranimo nošenje uređaja u školu, oni mogu da koriste svoje telefone samo nakon časa. Tako, oni mobilne unose u učionicu, a nastavnik ima na stolu posude i mesto gde ih ostavljaju. Svoje telefone deca dobijaju tek nakon časa. Ovu odluku smo doneli, jer je prošle godine bilo više slučajeva snimanja na časovima, a đaci su igrali igrice i nisu sa pažnjom pratili nastavu – kaže za K1info Dijana Mirković David, psiholog u OŠ “Kizur Ištvan“.

mobilni telefoni
Foto: ©ISTOCKPHOTO.COM / DOLGACHOV

Nastavnici odahnuli

Ona dodaje da su reakcije nastavnika izvrsne i da su svi “odahnuli” nakon što je zabranjena upotreba mobilnih telefona.

– Roditelji se nisu bunili, jer su svesni da svaka poruka, poziv ili obaveštenje na telefonu poremete dečiju pažnju i tok časa, što loše utiče na sve. Svaka, pa i ova odluka doneta je u korist učenika i radi kvaliteta nastave. Savetovala bih i druge direktore i nastavnike da uvedu nešto slično, jer smo primetili mnoge benefite. Verujte, deca sada i na velikom odmoru više razgovaraju i manje gledaju u svoje telefone, što je ogroman pomak – priča ona.

Da li će škola uvesti zabranu korišćenja mobilnih telefona u toku nastave u Srbiji je prepušteno isključivo svakoj školi. U Ministarstvu prosvete kažu da je Zakon je po tom pitanju jasan i da se korišćenje mobilnih telefona na času smatra težom povredom i za nju je zaprećen ukor direktora i ukor nastavničkog veća.

Nastavnik u Požarevcu uzme telefone na prvim  času

Istim Zakonom propisana je autonomija ustanove koja podrazumeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe.

zena-telefon

I đaci OŠ “Dositej Obradović” u Požarevcu, ne smeju da koriste mobilne telefone, a uprava ove škole nabavila je ormariće sa pregradama koji su postavljeni u svakoj učionici ili kabinetu. Procedura je da nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda, ima obavezu da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu.

Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa otključavati ormar i učenici uzimaju svoje telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji odlagažu u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

Izvor: K1info

Još jedna škola u Srbiji zabranjuje upotrebu mobilnih telefona za vreme nastave

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
6.1K Shares
6.1K Shares
Share via
Copy link