Lifestyle Magazin

10 saveta za dobijanje više prostora u stanu

Imati dovoljno prostora u stanu za ispunjenje svih naših potreba je san mnogih od nas. Bez obzira na veličinu stana, uvek postoji način da se dobije više prostora i da se on organizuje na najefikasniji način.

U ovom tekstu ćemo vam dati 5 saveta kako da maksimalno iskoristite prostor u svom stanu i stvorite funkcionalan i udoban dom.

#1 Zastakljena terasa – dodatna prostorija

Trenutno veoma popularno rešenje za dodatan prostor jeste zastakljivanje terase. Ovo omogućava da se prostor koji je ranije bio terasa i nije imao preteranu namenu, sada pametno iskoristi.

Ovo je definitivno najbolji način za zatvaranje terase jer pruža mogućnost da taj prostor i dalje zadrži neke elemente terase, kao što je pogled i osvetljenost prostora.

Ovu prostoriju možete pretvoriti u spavaću sobu tako što ćete u nju ubaciti grejanje ili u ostavu. Izbor je samo vaš.

Ipak, vodite računa o tome gde se u kom delu dana nalazi Sunce i koliko je moguće da ta prostorija bude spavaća soba. Ukoliko je sunce ujutru sa te strane zgrade, budiće vas i kada to ne želite, a leti ćete imati problem sa ogromnim vrućinama. Zato prvo pažljivo razvijte plan, a zatim ga sprovedite u delo.

#2 Pređite na minimalizam

Sledeći korak ka dobijanju više prostora je da se oslobodite svih nepotrebnih stvari. Odlučite se za minimalistički pristup i zadržite samo ono što vam zaista treba.

Ovo će vam omogućiti da oslobodite prostor i organizujete svoje stvari na efikasniji način. Opredelite se za nameštaj i stvari koje su stvorene za ispunjenje vaših potreba – ništa više od toga. Gomilanje nepotrebnih i glomaznih stvari samo će pokvariti vaš enterijer.

#3 Vertikalno skladištenje

Umesto da se oslanjate isključivo na horizontalni prostor za skladištenje, iskoristite i vertikalni prostor. Postavite police ili ormariće duž zidova kako biste maksimalno iskoristili visinu prostora. Ovo će vam omogućiti da dobijete više prostora za skladištenje bez zauzimanja dodatne površine.

#4 Povećajte dotok prirodnog svetla

Prostor će izgledati veći i prozračniji ukoliko imate više prirodnog svetla. Smanjite zavese i roletne koje blokiraju svetlost i otvorite prozore kako biste uneli što više dnevne svetlosti. Svetlo ima ogroman uticaj na izgled prostorije.

Ovo će prostoru dati novu dimenziju i učiniti da se osećate prijatno i prostrano.

#5 Organizujte prostor za odlaganje

Pravilna organizacija prostora za odlaganje ključna je za dobijanje više prostora u vašem stanu. Iskoristite kutije, korpe i druge organizatore kako biste stvari držali na svom mestu. Takođe, redovno proveravajte mesta za odlaganje i oslobađajte se stvari koje vam više nisu potrebne.

Ovo je veoma bitno u kupatilu gde vam bezbroj sitnica može napraviti haos i nesklad. Kupite organizatore u kojima ćete držati kozmetiku i sve ostale sitnice i na taj način povećajte i optimizujte površinu koju koristite.

Pronađite alternativna rešenja za glomazne ormare i komode za odlaganje odeće i trudite se da uštedite prostor za njeno odlaganje kačenjem više stvari na istu vešalicu.

#6 Ugradni ormari i police

Ugradni ormari i police su odlično rešenje za stvaranje dodatnog prostora u stanu. Prilagodite ih svojim potrebama i iskoristite svaki pedalj dostupne površine. Ovako ćete dobiti više prostora za skladištenje bez zauzimanja dodatne površine u samom stanu.

#7 Praktikujte svetle boje i dobar raspored

Svetle boje na zidovima će vizuelno povećati prostor, dok dobar raspored nameštaja može omogućiti lakšu navigaciju i optički veći prostor. Razmislite o tome da belom ili svetlim pastelnim bojama obojite svoje zidove i rasporedite nameštaj tako da stvorite otvoreni i prostrani ambijent.

Ovo će, u kombinaciji sa pojačanim prirodnim svetlom, ispuniti maksimalni potencijal vaše prostorije i stvoriti efekat da je ona prostranija nego što jeste.

#8 Koristite visoke police

Umesto standardnih niskih polica, razmislite o korišćenju visokih polica koje idu do plafona. Na ovaj način iskoristićete vertikalni prostor i dobiti više mesta za odlaganje stvari. Visoke police će vam omogućiti da organizujete knjige, dekoracije i druge stvari na način koji neće zauzimati mnogo površine u stanu.

#9 Iskoristite prostor iznad vrata za skladištenje

Prostor iznad vrata je često zaboravljen prostor koji se može iskoristiti za dodatno odlaganje. Postavite police ili male ormare iznad vrata kako biste imali više prostora za odlaganje stvari koje ne koristite često. Njih možete koristiti za odlaganje obuće, kofera i drugih stvari koje ne koristite svakodnevno.

Ovo je pogotovo korisno u manjim stanovima gde svaki pedalj prostora može biti dragocen.

#10 Ne zanemarujte tavan i podrum

Mnoge glomazne i retko korišćene stvari možete odložiti u podrum ili tavan. Većina zgrada nudi mesto u podrumu uz stan i ovde možete držati stvari koje su vam samo periodično potrebne.

Sa druge strane, ukoliko se vaš stan nalazi na poslednjem spratu tavan nudi nekoliko mogućnosti kao što su galerija gde možete staviti dodatni ležaj ili napraviti radni prostor, mesto za skladištenje kofera i drugih kabastih stvari i slično. Preuređivanjem tavana možete znatno unaprediti vaš stan i obezbediti dodatni prostor koji će biti pametno iskorišćen.

Uz ove savete, možete maksimalno iskoristiti prostor u svom stanu i stvoriti funkcionalan i udoban dom. Dovoljno prostora će vam omogućiti da se osećate prijatno i organizovano, bez osećaja gužve i pretrpanosti.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link