Ljubimci Top 10

10 rasa pasa pogodnih za život u stanu

Ako ste oduvek želeli da imate psa kao kućnog ljubimca, ali to niste mogli zbog nedostatka prostora, alergija,  prinove u kući, pogledajte koje pse možete držati u stanu. Kriterijumi kojima smo se rukovodili su da nisu jako krupni, da se ne linjaju i da nisu preterano živahni.

Kovrdžavi bišon

kovrdzavi_bison_pas
wikipedia.org

Kovrdžavi bišon je veoma inteligentan pas, koji tačno zna kako u kojoj prilici treba da se ponaša, a samim tim je i prilagodljiv. Vedrog je duha, radoznao i voli da se mazi. Ima dugu belu dlaku koja se ne linja, ali naravno zahteva posebnu negu, na sreću voli vodu tako da ako od početka krenete sa pravilnom negom uživaćete i u kupanju i češljanju. Težine su od 3 do 5 kg, a visine od 20 do 30 cm. Voli duge šetnje u prirodi, stoga ako ste želeli psa koji će vam biti ukras u stanu, nemojte uzimati ovu rasu.

Maltezer

maltezer_pas
wikipedia.org

Ova minijaturna rasa pasa koja dostiže visinu najviše do 25 cm i težinu do 4 kg i izgleda kao igračkica uopšte to nije. Maltezeri su vrlo živahni, odani i vole da su u centru pažnje. Imaju dugu belu dlaku po kojoj su prepoznatljivi i koja može da dostigne dužinu i do 22 cm. Ukoliko nemate vremena da minimum dva sata dnevno provedete češljajući svog ljubimca, možete ga i ošišati. Ovo je rasa pasa koja zahteva dosta pažnje i vremena, stoga ako niste spremni da im se posvetite, nemojte se ni upuštati u tu avanturu.

Toy pudla

toy_poodle
pinterest.com

Pudle su psi koji većini ljudi padnu na pamet kada je u pitanju pas koji je idealan za stan. Pudle su se vremenom „smanjivale“ i tako smo dobili toy pudlu koja stvarno izgleda kao plišana igračka. Ova rasa je prosto neodoljiva. Visina im dostiže do 25 cm, a teške su uglavnom oko 3 ili 4 kg. Veoma su druželjubiva vrsta, vole da su u društvu, a odlično se slažu i sa ostalim ljubimcima u stanu. Izuzetno su pametne i biće vam vrlo lako da ih dresirate.

Briselski grifon

briselski_grifon_pas
akc.org

Briselski grifon je pas u kojeg sam se zaljubila još kada sam gledala film „Dobro da bolje ne može biti“. Na prvi pogled izgledaju kao mali nadrndani stvorovi upravo zbog spljoštene njuškice, i jesu pomalo drski i nepoverljivi prema strancima, ali su izuzetno privrženi i zapravo porodični psi.

Mops

mops_pas
wikipedia.org

Mops je još jedan minijaturni, neodoljivi kućni ljubimac. Rastom je mali, zdepast, snažan, a samim tim i veseo i živahan. Veoma je inteligentan i kada mu pričate ima takav izraz lica kao da vas stvarno razume. Oči su mu veoma izražene, a njuškica kratka, to jest ravna. Rasa je koja se lako prilagođava.

Kavalije king Čarls španijel

Cavalier_King_Charles_Spani
akc.org

Čarls španijeli ili minijaturni španijeli su rasa pasa koja je nastala na Engleskom dvoru tako da su izuzetno pefinjeni psi, dostojanstveni, ali i druželjubivi. Nikako ne vole da su sami. Ono što ih izdvaja su tamne izražajne oči i duge, talasaste uši. Kako su naslednici španijela koji su lovački psi, vole prirodu i jako su radoznali. Slabe tačke su im oči i uši to jest skloni su oboljenjima očiju i upalama ušiju.

Baset

pas_baset
wikipedia.org

Baseti su miroljubivi psi prepoznatljivi po tužnom pogledu. Imaju dugačak trup i kratke noge sa debelim šapama, iako deluje malo nezgrapno, sigurno će vam izmamiti osmeh na lice. Ovaj pas je privržen i lojalan, jako voli hranu a pomalo je i lenj tako da na ovo treba obratiti pažnju ako se odlučite za ovu rasu pasa. Visine su oko 35 cm, u zavisnosti od vrste, a težine do 32 kg.

Pomeranac boo

pomeranac_boo_pas
wikipedia.org

Trenutno najpopularnija rasa pasa posebno kod poznatih dama, često je viđen na ekskluzivnim, svetskim događajima u pratnji istih. Veoma su živahni, veseli i razdragani. Vezani su za porodicu u kojoj se nalaze i dobro se slažu sa decom, iako sitni građom dobri su čuvari i imaju glasan lavež. Upravo zbog karakterističnog laveža im je potrebna dresura od ranog doba. Inteligentni su i nisu zahtevni.

Bigl

pas_bigl
dogtrainingnation.com

Još jedan pas gonič kojeg smo svrstali na ovu listu zbog izuzetno kratke dlake koja se lako održava. Privržen je porodici, ali ga ne treba ispuštati iz vida jer je vrlo radoznao, ima izraženo čulo mirisa i njegovim tragom može da odluta. Preporučujemo ga ljudima koji vole da provode dosta vremena na svežem vazduhu jer je biglovima potrebno istrčavanje više puta dnevno.

Patuljasti pinč

patujasti_pinc
paszavas.com

Takođe su poznati kao minijaturni dobermani jer podsećaju na njih. Održavanje je lako jer imaju glatku i kratku dlaku, potrebno im je samo redovno šamponiranje. Rasa pasa uzkoju najviše ide opis sitan ali dinamitan. Energični su, brzi, aktivni, gipki i temperamentni.

Pročitajte više o ljubimcima

 

Milica Popić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
431 Shares
431 Shares
Share via
Copy link