Putovanja

10 najvećih destinacija sveta

Jedan od najpopularnijih turističkih vodiča na svetu, magazin „Lonely Planet“, usrećio je brojna avanturistička srca i objavio listu najvećih turističkih destinacija na svetu. Mi vam prenosimo top 10!

Aja Sofija u Istanbulu

Ovaj muzej nalazi se na 10. mestu. Sagrađen je u 6. veku pod pokroviteljstvom cara Justinijana. Prvo je bio crkva, zatim džamija, a 1935. godine proglašen je za nacionalni spomenik i pretvoren u muzej. Trenutno je 4. najveća crkva na svetu sa visinom od 55, 6 metara i površinom od 7.570 kvadratnih metara.

Aja-Sofija

Iguazu vodopadi u Brazilu i Argentini

Ovaj brazilsko-argentinski biser zauzima 9. mesto. Star je preko 150 miliona godina, a prati ga i mit – Bog je želeo da se oženi prelepom devojkom Naipu, ali je ona, kanuom, pobegla sa ljubavnikom. Bog je iz besa prepolovio reku, stvorio vodopad i osudio ljubavnike na večni pad.

Iguazu-vodopad

Alhambra u Španiji

Alhambri je pripalo 8. mesto. U bukvalnom prevodu Crvena tvrđava predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture na svetu, jer je jedini, u potpunosti, sačuvan islamski utvrđeni grad. Do karata za posetu ovoj tvrđavi je teško doći, pošto su često rasprodate i do 40 dana unapred.

Alhambra

Koloseum u Rimu

Ponos grada Rima nalazi se na 7. mestu. Njegovu veličinu najbolje opisuje citat Venerablea Bede:  „Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim. Kada Koloseum padne, pašće i Rim, a kada padne Rim, pašće i svet.”

Koloseum

Tadž Mahal u Indiji

Hram – simbol ljubavi zauzeo je 6. mesto. Postoji podatak da je izgradnja ovog mauzoleja koštala, prevedeno u današnji novac – trilione dolara. 30.000 ljudi je 20 godina podizalo, po mnogima, najlepšu građevinu sveta. Hram je u 17. veku podigao indijski šah  Džahan kao simbol večne ljubavi prema svojoj preminuloj supruzi Mumtaz Mahal.

Tadz-Mahal

Veliki kanjon u SAD-a

Ovo maestralno prirodno delo nalazi se na 5. mestu. Smešteno je u Arizoni, prepoznatljivih strmih litica, koje je reka Kolorado dubila milionima godina. Veliki kanjon je najstariji nacionalni park u SAD.

Kineski zid

Prema „Lonely Planet”-u, Kineski zid je zauzeo 4. mesto. Zbog dužine (3 000 km) i visine (između 5 i 10 metara), ovaj zid je proglašen za najveći na svetu i najveći obrambeni objekat ikada sagrađen. Legenda kaže da je zid obliven krvlju, znojem i suzama radnika i njihovih porodica koji su izgubili živote zidajući ovo megalomonsko čudo od kamena, opeke i zemlje.

Maču Pikču u Peruu

Bronzanom medaljom okitio se stari grad Inka u Peruu. On je ostao misterija za arheologe i istoričare, jer se i dalje ne zna zašto je naprasno napušten od strane Inka. Svakako pruža najuzbudljiviji pogled, pa je pored arheoloških i istorijskih činjenica, zanimljiv i zbog svog specifičnog geografskog položaja.

Macu-Pikcu

Veliki koralni greben u Australiji

Vicešampionska pozicija pripala je ovom ronilačkom raju. Reč je o najvećem koralnom grebenu  na svetu. Prostire se na oko  300.000  kvadratnih kilometara i dom je mnogim retkim vrstama životinja. Međutim, sudbina mu nije obećavajaća. Zbog globalnog zagrevanja, neki stručnjaci smatraju da bi ovo čudo prirode moglo potpuno nestati u narednih 100 godina.

Veliki-koralni-greben

Angkor Vat u Kambodži

Kao najveću svetsku turističku destinaciju, magazin “Lonely Planet”, izdvojio je kompleks hramova u Kamboži – Angkor Vat. Ove budističke hramove je džungla uništavala stotinama godina, a raščišćavanje je počelo početkom prošlog veka. Restauracija je dovršena 90-ih godina i sada su tu, na pijadestalu najtraženijih destinacija sveta.

Ana Marković

Čitajte Luftiku na Google vestima

14 Shares
Share via
Copy link