Ljubimci

„Prestanite da vređate životinje i zovete ih kućnim ljubimcima“

Borci za prava životinja, među kojima je i najveća svetska aktivistička organizacija PETA, uputili su javni apel da vlasnici životinja prestanu svoje ljubimce da nazivaju „kućnim ljubimcima“.

Predsednica PETA-e Ingrid Njukirk ističe da je izraz „kućni ljubimac“ degradirajući i apeluje da se koriste alternativni nazivi, kao što je „saputnik“ (companion).

Njukirk je rekla da „životinje nisu kućni ljubimci“, piše sajt One Green Planet., a prenosi 021.

„Oni nisu vaš jeftini alarm protiv provala ili nešto što vam omogućava da izađete u šetnju. Oni nisu naši ukrasi ili igračke, oni su živa bića. Pas je ceo pojedinac, sa emocijama i interesovanjima, a ne nešto što ‘posedujete'“, rekla je.

Oan tvrdi da način na koji opisujemo nešto, govori o našem mišljenju o tome.

„Tako da je potreban lepši izraz kada pričamo o životinjama u našim domovima. Kućni ljubimac je roba, ali životinje ne bi trebalo da budu stvari na policama ili u kutijama, gde ljudi kažu – sviđa mi se izgled toga, odgovara mojim zavesama ili mom senzibilitetu. Nadam se da je prošlo vreme takvim stavovima“, rekla je Njukirk.

Njukirk takođe tvrdi da treba preći sa izraza „vlasnik“ na „negovatelje“ ili „čuvare“, jer životinje postaju značajniji deo naših života. Nazivanje životinje „kućnim ljubimcem“ je sramotno, kaže Njukirk.

Pas Milica je dokaz da se ljubav, nežnost i dobrota isplate i doživotno pamte

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Udomio sam tri psa sa ulice i uradio vise nego hiljade Novosadjana i sam Grad. Zasto Novi Sad ne pomaze na bilo koji nacin nas?Nije sve u besplatnoj kastraciji,vakcinisanju protiv besnila, koga 38 godina nema u Srbiji i cipovanju! Uzgred, ja sam podtanar i tezak bolesnik. NAPRAVITE REPORTAZU SA NAMA!

10 Shares
Share via
Copy link