Srbija

U niškom porodilištu zabranili ženama da koriste mobilne telefone: „Moraju da učestvuju u porođaju, a ne da snimaju“

porodilište niš
Foto: Jelena Radenković

U porodilištu Ginekološko-akušerske klinike u Nišu žene više ne smeju da koriste mobilne telefone. Nadležni kao objašnjenje navode da one moraju da učestvuju u svom porođaju, a ne da „snimaju i fotografišu taj čin“.

Očevima ili bilo kojoj drugoj pratnji je i dalje zabranjeno da prisustvuju porođaju u Nišu, što važi i za posete nakon rođenja deteta. To nije promenila ni činjenica da je gradonačelnica Dragana Sotirovski sa snimateljima u novogodišnjoj noći posetila porodilje i bila tamo gde je očevima strogo zabranjeno, pišu Južne vesti.

Do sada su žene mogle da komuniciraju sa suprugom i porodicom dok se pripremaju za sam čin porođaja i odlazak u porođajnu salu. Kako navode, reč je o sobi u kojoj neke žene borave satima, gde je svakako i do sada bilo zabranjeno snimanje i fotografisanje, i to jasno naznačeno, ali su telefoni mogli da se koriste.

Jedna porodilja je za Južne vesti izjavila da je praktično skoro tri dana bila u tom delu porodilišta, gde je spavala dve noći zbog komplikacija.

– Ne znam kako bih to preživela da su mi zabranili telefon, jer mi je kontakt sa suprugom mnogo značio. Takođe ne znam kako bi moja porodica znala da li smo beba i ja dobro da nisam mogla da im se javim tih dana, a dobro znamo da se od osoblja preko telefona teško dolazi do informacija, rekla je ona.

Portparolka Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu potvrdila je Južnim vestima da je to sada zabranjeno, odnosno da mobilni telefoni nisu dozvoljeni ni u sobama za pripremu.

– Nije da im se ne dozvoljava da „ponesu mobilni telefon“, već je zabranjeno da ga unose u porođajnu salu i deo pre ulaska u salu (porodilište). Apsolutno kao i uvek imaju telefon uz sebe onog momenta kada izađu iz porođajnog bloka, rekla je ona.

Kao razloge navela je da postoje žene koje žele da snimaju čin porođaja, a da je neophodno da u njemu aktivno učestvuju. Dok im je telefon zabranjen, kako je navela, informacije o ženi i bebi može da dobije samo otac deteta.

– Porodilja i ona koja je obezboljena epiduralom mora da učestvuje u porođaju, ne da telefonira ili snima. Telefon kao i lične stvari, nisu dozvoljene u delu gde je priprema za porođaj i sam porođaj. Po izlasku iz tog dela, porodilja dobija sve. Informacije može dobiti samo otac. Koja god veza se potegla, a koja realno nije potrebna. Kada beba bude sa mamom na odeljenju, izvan porodilište, svakako svaka mama dobije svoje lične stvari među kojima je i telefon. Tada je fotografisanje moguće. A i razgovor. Ukoliko naravno mame to žele“, rekla je ona novinarima Južnih vesti.

Upitana da li je možda promenjena odluka da otac može da prisustvuje porođaju, uz novinu zabrane mobilnih telefona, rekla je da je „skoro sigurna da će javnost o tome biti informisana pravovremeno“, kao i da to još uvek nije moguće u „još uvek osetljivim epidemiološkim uslovima“.

Portal podseća da zabrana korišćenja mobilnih telefona dolazi u jeku borbe žena protiv akušerskog nasilja, o čemu sve više njih svedoči, ali to retko prijavljuju zbog nedostatka dokaza. Zbog toga postoji sumnja među porodiljama da je ovo još jedan način da, osim što ne mogu da dokažu kako se osoblje prema njima ponaša, ubuduće neće moći ni svojim bližnjima da prenesu utiske tokom boravka u porodilištu pre samog čina rođenja deteta.

Izvor: Južne vesti

„Porodilište u Švajcarskoj je kao hotel sa 5 zvezdica, ali sve drugo je površno i hladno“

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
74 Shares
Share via
Copy link