Magazin

Zbog ove fotografije srpskih lekara frka nam je da se razbolimo

Onaj apokaliptični scenario po kojem neće imati ko da nas leči stigao je ranije nego što smo mislili. Mnoge službe u domovima zdravlja već su ugašene, a za specijalističke preglede čeka se godinama, ako pacijent doživi.

Poraženi uslovima u kojima rade, a naretko i višegodišnjim tavorenjem na birou za nezaposlene, srpski lekari odlučili su se na masovni egzodus.

Jedna fotografija ekipe u belim mantilima ovih dana je uzdrmala društvene mreže.

Nasmejani lekari i medicinske sestre iz Srbije na privremenom ili trajnom radu u Nemačkoj – tako bi mogla da se opiše fotografija s Twittera koja danima izaziva velike polemike.

Opis uz fotografiju je: “Balkan ekipa se skupila i izvršila invaziju na bavarsku bolnicu. SAĆE SVI DA NAUČE SRPSKI IZ MORANJA”.

Jedan lekar koji je ostao u Srbiji je podelio fotografiju kolega uz sledeći komentar:

– Kod mene za oko četiri godine više od polovine lekara ide u penziju, a u poslednjih dvadeset godina je primljeno samo dvoje novih kolega… Ugašeno je odeljenje urologije, nemamo ni hirurga, kardiologija radi sa dva lekara, neuropsihijatrija ostaje samo sa jednim lekarom uskoro i … I to sve u samom centru prestonice, nekada čuvenom “prvom domu zdravlja”!

Plata u Nemačkoj je od 2.500 do 4.000 evra, a poslodavci u ovoj zemlji mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage.

Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad.

Kako Srbija plaća nemački zdravstveni sistem

Izvor: Noizz

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
32 Shares
Share via
Copy link