Magazin Zdravlje

7 fantastičnih zdravih namirnica koje očas posla tope salce na stomaku i snižavaju holesterol (FOTO)

gubitak težine bez dijete protein naučno israživanje
Foto: Pixabay/Michal Jarmoluk

Leto je uveliko stiglo, a svi želimo da u punom sjaju zasijamo na plaži, bez otužnog salca na stomaku i bokovima. Kako biste u tome uspeli, neophodna je redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana, koja nam može pomoći da istopimo nepotrebne kalorije.

Naime, zdrave masti su suštinski deo uravnotežene ishrane i imaju brojne prednosti za celokupno zdravlje.

Ove vrste masti mogu pomoći u kontroli telesne težine i poboljšanju nivoa holesterola, pa ih treba češće uključiti u ishranu.

Dodavanje namirnica koje sadrže zdrave masti može podstaći sitost, smanjiti prejedanje, pa čak i pomoći u gubitku težine.

Dijetetičarka i nutricionista Johana Angman otkrila je koje namirnice bogate zdravim mastima treba češće jesti, kako bi uticale na gubitak kilograma i snizile nivo lošeg holesterola.

Avokado

avokado na tostu
Foto: Pixabay/Penny

Kako prenoosi She Finds, avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima, koji podstiču sitost i smanjuju ukupni unos kalorija.

Vlakna pomažu da ostanete siti duže, sprečavajući nepotrebne grickalice i prejedanje, piše Index.

Angman ističe da je avokado „bogat mononezasićenim mastima i pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola dok povećava dobar holesterol.

Takođe pruža osećaj sitosti, smanjujući ukupan unos kalorija.“

Orašasti plodovi

orašasti plodovi
Foto: Pixabay/Kai Reschke

Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola.

Takođe, ove masti podstiču povećanje dobrog HDL holesterola i pomažu u uklanjanju lošeg holesterola iz arterija.

– Bademi, orasi i pistaći su odlični izvori zdravih masti, vlakana i proteina. Oni pomažu u snižavanju holesterola i održavaju vas sitima, sprečavajući prejedanje – objašnjava ona.

Maslinovo ulje

maslinovo ulje
Foto: Pixabay/Steve Buissinne

Maslinovo ulje se uglavnom sastoji od mononezasićenih masti, tačnije oleinske kiseline, koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima.

Mononezasićene masti u maslinovom ulju pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Dijetetičarka napominje da je „ekstra devičansko maslinovo ulje prepuno antioksidanata i mononezasićenih masti, koje pomažu u smanjenju upale i poboljšanju nivoa holesterola.

Ono je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, koja je zdrava za srce“.

Masna riba

losos
Foto: Pixabay/Wow Phochiangrak

Masne ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina).

Ove masti su neophodne za različite telesne funkcije i povezane su sa podrškom naporima za mršavljenje.

– Losos, skuša i sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje snižavaju trigliceride i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Omega-3 takođe podržavaju gubitak težine, poboljšavajući metaboličko zdravlje – kaže Angman.

Čia semenke

Čia semenke su bogate vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima.

Kada se konzumiraju, rastvorljiva vlakna apsorbuju vodu i formiraju supstancu nalik gelu u digestivnom traktu.

Ovaj gel usporava varenje i podstiče osećaj sitosti.

Angman objašnjava da su čia semenke „izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina. Pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, snižavaju holesterol i podstiču sitost.“

Tamna čokolada

čokolada
Ilustracija, Foto: Freepik/rawpixel.com

Tamna čokolada sadrži zdrave masti, prvenstveno mononezasićene masti i zasićene masti, u malim količinama.

Neke studije pokazuju da redovna konzumacija tamne čokolade, sa visokim sadržajem kakaoa, može poboljšati nivo holesterola povećanjem HDL holesterola i snižavanjem LDL holesterola.

Time se promoviše bolje kardiovaskularno zdravlje.

Ova vrsta čokolade je manje slatka, ali zato i zdravija.

– Visokokvalitetna crna čokolada (70 odsto kakaoa, ili više) sadrži mononezasićene masti i antioksidante.

Pomaže u poboljšanju nivoa holesterola i može zadovoljiti želju za slatkim, sprečavajući preterano uživanje u nezdravoj hrani – napominje ona.

Laneno seme

laneno seme
Foto: Pixabay/Petra

Angman navodi da je „mleveno laneno seme odličan izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. Pomaže u snižavanju holesterola i podržavaja kontrolu težine, smanjujući glad i poboljšavajući varenje“.

Uključivanje lanenog semena u ishranu može se postići dodavanjem mlevenog lanenog semena u smutije, jogurt, ovsene pahuljice, ili korišćenjem lanenog ulja kao sastojka u prelivima.

Izvor: Index

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
10 Shares
Share via
Copy link