Magazin

Medvedice spasene iz kaveza u Kraljevu dobile novi dom

Medvedice-Kraljevo
Foto: MUP

O medvedicama koje pripadaju strogo zaštićenoj vrsti, a koje je jedan Kraljevčanin držao u kavezu bez dozvole, ubuduće će se starati zaposleni u Zoološkom vrtu u Subotici, piše krug.rs.

Pre desetak dana, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine u saradnji sa policajcima PU Kraljevo i stručnim službama „izvršili uviđaj na prostoru privrednog subjekta u Kraljevu čiji je vlasnik bez potrebne dozvole u kavezu na otvorenom držao dve jedinke mrkog medveda – strogo zaštićene vrste“.

Najavljeno je da „dalju brigu o životinjama preuzimaju nadležne službe, koje će angažovati Ministarstvo za zaštitu životne sredine“.

Javnost se zanimala za sudbinu dve ženke mrkog medveda, a onda je saopšteno da su, „u akciji jedinica MUP-a za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine u saradnji sa policijskim službenicima iz Kraljeva, Ministarstvom zaštite životne sredine i njegovim inspekcijskim organima, veterinarskom inspekcijom i stručnim službama Beo zoo vrta i Zoo vrta Palić, dve ženke mrkog medveda smeštene u Zoološki vrt Palić.

Po rečima nadležnih, mrki medved, koji je strogo zaštićena vrsta, ne sme se uzimati iz prirode, osim u izuzetnim slučajevima kada je ovim životinjama potrebna pomoć čoveka da prežive, ali ni tada se ne mogu zadržavati bez obaveštavanja i dozvole nadležnih organa.

Pomenute ženke mrkog medveda godinama su živele u kavezu, na malom prostoru, i u potpunosti zavise od ljudi, jer u zatočeništu nisu mogle da nauče da love, da se sakriju ili odbrane.

One će u Zoološkom vrtu Palić živeti u zidanom objektu za medvede koji ima i unutrašnji deo, i spoljašnji ispust sa dubokim bazenom, odmah pored belih lavova.

Izvor: krug.rs

Policija u Kraljevu pronašla 2 mrka medveda zatočena u kavezu na imanju

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
Share via
Copy link