U avokadu, tropskom voću koje potiče sa tla srednje Amerike krije se skoro 20 vitamina i minerala. Ova voćka je postala pravi hit u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući svojoj hranljivoj vrednosti. Međutim, malo ko zna da su ga još u prošlom veku evropski mornari mazali na hleb umesto putera.
Avokado je bogat dobrim mastima koji pomažu pri varenju i usporavaju ubrzano pražnjenje želuca. Posle jednog pojedenog avokada koji po plodu sadrži oko 22 grama dobrih masti duže ćemo ostati siti.
Napravite vaš mali začinski vrt
Ukoliko u prodavnici naiđete samo na tvrd avokado, slodno ga kupite. Specifičnost ove voćke jeste ta da sazreva i nakon što je ubrana. Kada dovljno omekša, znaćete da je možete pojesti.
Zbog njenog specifičnog ukusa može se jesti kao posoljen namaz, ali može poslužiti i kao sos. Dodavanje začinskog bilja je dobro došlo. Ovde su posebno dobri recepti sa mediteranskim začinima. Na taj način možete da dobijete fantastičan krem, koji i deca vole.
Ova nutritivno bogata namirnica smanjuje loš, a povećava dobar holestrol. Nutricionisti ga preporučuju osobama koji imaju problema sa srcem i krvnim pritiskom. Zbog velikog izvora kalijuma sprečava srčani udar.
Često se dodaje u šejkove i smoothieve, ali se u nekim receptima koristi i kao zamena za puter.
Kako do lepe i zdrave kose?
Ulje avokada regeniriše oštećenu i suvu kosu, hraneći je i vraćajući joj stari sjaj. Može poslužiti i kao lek protiv ublažavanja iritacije nastale na temenu.
Ova tropsko voće bogato je i vitaminom E čija je glavna funkcija sprečavanje starosti kože i nastanak bora.
Sve u svemu, uvek možete da nađete recept za avokado, ali su retki oni dobri. Bilo da želite namaz, sos, salatu, krem ili, jednostavno, ulje, avokado će vam sigurno pomoći. Ali šta god da pripremate, bogata svojstva avokada će veoma blagotvorno uticati na vaš organizam.
Dodaj komentar