Lifestyle Magazin

5 važnih razloga zbog kojih liftovi imaju ogledala a nisu selfiji

liftovi-ogledala

Svi smo tokom vožnje liftom osetili onu čudnu, gotovo neprijatnu tišinu, dok spuštamo poglede ka podu, buljimo u telefon ili u ogledala. Za pod i telefon je jasno čemu služe, ali se retko ko od nas zapitao šta je svrha ogledala koja se nalaze u gotovo svakom liftu.

Postoji 5 bitnih razloga. Svrha je funkcionalna, ali je psihološke, a ne mehaničke prirode.

Iluzija brzine

Kako su stambene i poslovne zgrade postajale sve više i više, pa je penjanje uz stepenice postajalo sve napornije, tako je ugradnja liftova postala imperativ. Međutim, uprkos ovom napretku, ljudi su izbegavali da se voze liftom, što iz straha, a delimično i što zato su im se činilo da ide previše sporo.

Mnogi su se žalili, a ispostavilo se da bi „ubrzanje“ kojom se lift kreće gore-dole mnogo koštalo, pa su proizvođači smislili genijalan trik – da stave u njega ogledalo. Putnici su sada imali drugu zanimaciju, pa nisu obraćali pažnju na vreme provedeno u vožnji. Čak su i prijavljivali da se zaista kreću brže, iako se dizajn i brzina uopšte nisu promenili.

Klaustrofobija

Klaustrofobija u liftu je veoma čest problem. Mali prostor, nedostatak vazduha, nemogućnost razumevanja kako ovo „sokoćalo“ funkcioniše, strah od visine i druge fobije uznemiravali su ljude i izazivali anksioznost. Prisustvo ogledala u liftu pomaže da se reše ovi problemi: smanjuje se anksioznost i stvara osećaj većeg prostora.

Osim toga, putnik u liftu na podsvesnom nivou nema osećaj da je sam, kao u zamci, jer vidi svoj odraz u ogledalu.

Bezbednost

Ogledalo stvara osećaj sigurnosti kada se osobe koje se međusobno ne poznaju voze u kabini. Omogućava vam da neprimetno prate pokrete drugih. Psiholozi tvrde da prisustvo ogledala pozitivno utiče na putnike i doprinosi poštovanju opšteprihvaćenih normi ponašanja. Ispostavilo se da su slučajevi vandalizma veoma retki u liftovima sa ogledalima.

Kada se čovek vidi u odrazu, počinje da se ponaša „pristojno“, čak i kad je sasvim sam u kabini. Dakle, ogledalo u liftu nije samo stvar dizajna, već neka vrsta mere psihološkog uticaja na putnika.

Dosada

Nije retkost da se osoba koja se vzi loftom dosađuje, a ogledalo je tu na „prekrati“ vreme. Bolje je gledati u svoj odraz nego u prazan zid ili u pod. Pa tako većina često dosadu „ubija“ tako što se fotografiše u liftu, što možete da primetite po društvenim mrežema. retko koja osoba nema selfi iz lifta…

Pomoć osobama sa invaliditetom

Ogledalo pomaže osobi u invalidskim kolicima da se popne liftom bez potrebe da se okreće u njemu. Dimenzije lifta ne dozvoljavaju vam uvek da se okrećete u njemu u invalidskim kolicima, u ovom slučaju ogledalo pomaže, gledajući u odraz, možete bezbedno da ulazite i izlazite iz kabine unazad bez okretanja.

Ovo su, priznaćete, bitni razlozi za postojanje ogledala u liftovima, a vama ćemo ostaviti da odlučite o tome šta je vaš prioritet, ako ste ikada o tome razmišljali.

Šampioni u disciplini pljuvanje po liftu: Da li ste vi normalni?

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link