Film Ljubimci

Norveška je zapretila da će uspavati švercovanu bugarsku čivavu, a onda se pojavio Van Dam…

Slavni belgijski akcioni glumac Žan-Klod van Dam spasao je od sigurne smrti ženku čivave po imenu Raja, koja je iz Bugarske u Norvešku prošvercovana s lažnim pasošem, objavilo je udruženje za zaštitu životinja.

„Zove se Raja i nije mogla da bude registrovana u Norveškoj zbog lažnog pasoša. Norveška je zapretila da će je uspavati u utorak ako je Sofija ne preuzme nazad“, objasnio je član udruženja „Četiri šape“, a preneo 021.

Norveški kupac je pokrenuo onlajn peticiju koja je privukla pažnju belgijskog glumca.

„Za svoj rođendan sam zamolio bugarske vlasti da promene odluku. Ne možemo dozvoliti eutanaziju čivave“, rekao je Žan-Klod van Dam u video poruci na društvenim mrežama.

Bugarska, koja se pozivala na stroga pravila Evropske unije prema kojima je zabranjen ulazak živih životinja s lažnim dokumentima, napravila je izuzetak, prihvativši povratak Raje.

„Treba čestitati bugarskim vlastima na fleksibilnosti, ali one moraju da sprovode strožu kontrolu ilegalnog uzgoja i mreže trgovine životinjama“, naveli su iz udruženja „Četiri šape“.

Istakli su da su brojne zemlje centralne i istočne Europe poput Slovačke, Mađarske i Bugarske napravile unosan posao od uzgoja rasnih pasa koje prodaju zapadnim zemljama.

U Norveškoj je cena čivave deset puta viša od one uzgojene u Bugarskoj, ali u slabo kontrolisanim uslovima, i često s falsifikovanim dokumentima.

Rajine putešestvije podsećaju na avanture krave Plenke, koja je postala slavna nakon što je u maju 2018. slučajno iz Bugarske prešla u Srbiju. Pošto je izašla iz EU pretila joj je smrt, ali je preživela zahvaljujući kampanji u kojoj je učestvovao i Pol Makartni.

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

282 Shares
282 Shares
Share via
Copy link