Magazin

Funkcioner SNS progovorio o torturama, tražili mu 35.000€, na kraju dobio otkaz

vukasin eric
Vukašin Erić, foto: nova.rs

Doskorašnji član SNS i odbornik u skupštini GO Obrenovac, Vukašin Erić, na sopstvenoj koži je osetio kakva vas osveta može sustići ako se ne povinujete željama lokalnih moćnika.

Vukašin je deset godina radio kao inženjer u EPS-u, gde je, nakon niza degradacija, pre nekoliko nedelja dobio otkaz.

Kako tvrdi, razlog za otkaz je bio to što je odbio da vozaču direktora EPS-a, G. P. (ime poznato redakciji) podigne kredit na iznos od 35.000 evra.

Kako u razgovoru za Nova.rs objašnjava Erić, poslednjih nekoliko godina bio je aktivista Srpske napredne stranke, radio u mesnoj zajednici Zvečka i vršio funkciju predsednika MO SNS Zvečka, ali pored toga, obavljao je i funkciju predsednika omladine ove stranke za Obrenovac, te bio odbornik, ali i zamenik predsednika Saveta za mlade i zamenik predsednika Saveta za budžet i finansije u svojoj opštini.

U sukob je ušao sa vozačem direktora EPS-a, G. P, nakon što, kako sam kaže, nije podigao kredit i pozajmio mu 35.000 evra, koje su mu hitno bile potrebne.

“Za javnost, vozač nema nikakav formalan uticaj, ali poznanstvo sa Grčićem koristi kako bi se bavio nezakonitim radnjama jer misli da će biti zaštićen. On je kod Grčića, pre nekoliko godina inicirao da se za finansijskog direktora u PRO TENT-u, ćerci firmi EPS-a, postavi N. G. iz Lazarevca. On je povezan sa nekim bankarskim filijalama, preko kojih “sređuje” jeftine kredite”, kaže Erić, te dodaje da mu je, kao vernom članu, nuđena kombinacija sa usisivačima, gde je on samo trebalo da pozajmi novac, i preko Pro tenta, “ućari” sebi korist, ali da je on to odbio.

Prvo odbijanje, Eriću je bilo oprošteno, ali ne i drugo.

“Sve je bilo u redu do 14. avgusta 2019. godine. Ja sam radio normalno i pošteno svoj posao, bio aktivan član stranke, i tu nije bilo nikakvih problema. Međutim, tada me je pozvao vozač G. P. i tražio da svoj JMBG dam finansijskom direktoru u PRO TENT-u, ali mi nije rekao zašto mu treba. Saznao sam da N. G., preko poznanstva u bankama, proverava moju finansijsku stabilnost, i da li bih ja mogao da podignem kredit i koliki”, navodi Erić.

On tvrdi da od tada kreće pakao za njega, te da ga je vozač molio da mu pomogne, tako što bi podigao taj kredit koji bi on obezbedio i dao mu 35.000 evra.

“On je rekao da može preko njega da sredi jeftin i pristupačan kredit, te da ja taj novac od kredita dam njemu. Pošto sam to odbio jer sam već kreditno zadužen, a i nisam želeo da učestvujem u sumnjivim radnjama, njegovom pritisku nije bilo kraja”, objašnjava Erić.

Psihička tortura i zastrašivanje trajalo je do sastanka 30.oktobra 2019. godine kada je, kako Erić kaže, dobio nekoliko polupretnji od vozačevog cimera iz zatvora, Baneta iz Pančeva.

Zatim se, kaže, dogodilo još nekoliko sastanka gde su ga ubeđivali oko podizanja kredita i davanja novca.

Nakon odbijanja, Vukašin je dobio premeštaj 28. novembra iz Tent A u Tent B.

“Pošto su me premestili 20 kilometara dalje, to im nije bilo dovoljno, te su nastavili da mi se svete. Posle dva meseca i šest dana dobio sam aneks za TE Kolubara u Velikim Crljanima, sa nižim koeficijentom, nižim radnim mestom i 20.000 manjom platom na udaljenosti od 50 kilometara dalje. S obzirom na to da sam otac malog deteta, kreditno zadužen za stan koji smo renovirali, a žena mi ne radi, ovakav premeštaj 50 kilometara dalje i smanjenje plate teško su mi pali”, priča Erić.

U međuvremenu, u gradu su osvanuli grafiti “Erić je zvečanski berberin, lopov, licencirani portir, Eriću vrati pare…

Pored toga, kako on tvrdi, vozač G. P. mu je pretio da mu od njega zavisi život u Obrenovcu, te da će na kraju dobiti otkaz, i da je bolje da se predomisli i podigne kredit, ovoga puta za sumu od 100.000 evra.

“Grafiti su napravljeni kako bi vozač rekao direktoru EPS-a Grčiću, “vidi šta piše narod, vidiš ti kakav je ovaj Erić”. Ali ni to mu nije bilo dovoljno, te je preko lokalnog lista Palež, tokom februara i marta ove godine, u toku pandemije, izbacivao sve najgore članke o meni, te je i najavio, ponavljam, preko novina, da ću biti premešten u TE Kolubara”, priča Vukašin i dodaje kako mu je u Aneksu ugovora naznačeno da se premešta zbog potrebe posla.

Pošto je trpeo veliki pritisak, kako sam kaže, obratio se 19. maja mejlom na 11 adresa u ministarstvima i članovima Vlade RS.

“Nakon što sam poslao mejlove, 22. maja sam dobio Upozorenje pred otkaz, a nedugo zatim dobio sam poziv od inspektora Bojana Bjelčevića iz direkcije policije 29. Novembar na saslušanje povodom mejla, gde sam dao službenu izjavu. Podneta je krivična prijava protiv G. P., a parnični postupak vodim za poništaj Aneksa ugovora o radu za TE Kolubara i poništenje rešenja otkaza ugovora o radu gde me zastupa advokat Borivoje Borović. Dakle ovaj vozač je ispunio i poslednju pretnju vezanu za otkaz, znajući da porodicu izdržavam isključivo od svoje plate, i to u ovo vreme virusa kada bi trebalo da budemo solidarni jedni prema drugima, i kada bi značaj i vrednost dece i porodice trebalo da bude na prvom mestu, što je inače i predizborni slogan vladajuće stranke na poslednjim izborima. Advokat Borović sa svojim timom je sastavio Izjašnjenje o upozorenju pred otkaz. Upozorenje sam dobio zbog navodne povrede radne discipline što je potpuno neosnovano”, navodi Vukašin.

Iako je član sindikata, on nije dobio nikakvu njihovu pomoć, kako on tvrdi, a Izjašnjenje su odbili pa je 10 dana pred izbore, 11. juna, dobio i rešenje o otkazu, kako mu je G. P. i pretio, ako mu ne podigne kredit.

“Nakon podnošenja tužbe za poništenje otkaza obratio sam se inspektoratu za rad. Inspektoratu sam se žalio i tražio odlaganje izvršenja rešenja o otkazu do donošenja pravosnažne presude, prvenstveno jer je kriza u zemlji. Ne znam kako bih izdržavao porodicu, kako bih vraćao kredit za renoviranje stana, ko bi nekoga u današnje vreme zaposlio kada je svima ugrožena egzistencija, i na kraju ja sam se školovao i master završavao za ovaj posao koji sam i radio i koji volim najviše na svetu. Sada me čeka suđenje sa njima i dalja borba za svoje radno mesto”, objašnjava dalje korake Erić.

Naglašava i da je pokazana velika nesolidarnost i nerazumevanje s obzirom na to da u državi kao i u celom svetu vlada koronavirus, jedan od najopasnijih virusa po život u poslednjih nekoliko decenija i da je, kako priča, jako teško naći drugi posao u ovakvoj situaciji.

“Još jednom molim nadređene da razmisle o ovom rešenju o otkazu i povuku tu odluku, jer na prvom mestu, ja sam otac deteta i neko ko planira proširenje porodice, pa tek onda inženjer. Ja ne želim da podignem kredit i dam novac G. P., to sigurno neću uraditi, ali se pitam da li me nadređeni ovim potezima primoravaju ili bar sugerišu da to ipak treba da uradim”, zaključuje Vukašin.

300.000 građana Srbije na jesen će ostati bez posla

164 Shares
164 Shares
Share via
Copy link