Koronavirus Magazin Svet

Vuhane, vratili smo se! Život se posle dva meseca vraća u epicentar koronavirusa

Prodavnice u Vuhanu, gradu gde se u Kini pojavio virus, ponovo su danas otvorene, ali kupaca je malo dok vlasti postepeno ukidaju ograničenja koja su dva meseca držala desetine miliona ljudi kod kuće.

“Toliko sam uzbuđena da plačem!”, rekla je žena u jednoj od glavnih trgovačkih ulica Vuhana.

Ona je učiteljica u gradu Nandjingu, na istoku Kine, a bila je u poseti rođacima u Vuhanu kada je 23. januara radi sprečavaanja širenja zaraze zatvoren taj grad sa 11 miliona stanovnia, proizvodni centar središnje Kine.

“Posle dva meseca zarobljeništva u kući, želim da skačem od sreće!”, rekla je ona.

Dok su vlade širom sveta tek sada pooštravaju ograničenja, vladajuća Komunistička partija Kine popušta zabrane u Vuhanu i drugim područjima i posle proglašenja pobede nad pandemijom pokušava da pokrene kinesku privredu, drugu najveću na svetu, piše Beta.

Vuhan u pokrajini Hubei je poslednji grad gde još važi ograničenje putovanja. Stanovnicima je dozvoljeno da odlaze u druge delove Hubeija, ali ne mogu da izađu iz te pokrajine.

Ograničenja za ostale stanovnike Hubeija su ukinuta 23. marta. Poslednja ograničenja u Vuhanu biće ukinuta 8. aprila.

Vuhan je centar najintenzivnijih mera kontrole zbog neke bolesti ikada do sada zavedenih u svetu, postao pošto se virus pojavio u decembru.

Neki istraživači tvrde da je virus možda prešao na ljude sa slepih miševa na jednoj od gradskih pijaca divljih životinja.

Vladajuća stranka je potisnula informacije o epidemiji i ukorila lekare u Vuhanu koji su pokušali da upozore javnost.

A čak 19. januara gradski čelnici priredili su kolektivnu večeru za 40.000 domaćinstava kako bi proslavili Lunarnu novu godinu.

Pre no što je vlast priznala ozbiljnost problema, lokalni čelnici su priredili još jedan veliki skup, prazničnu svečanost 22. januara, na kojoj su muzičari i glumci već kašljali i kijali.

Već sledećeg jutra stanovnici su se probudili s vestima da je njihov prostrani grad na obe obale reke Jangce odsečen od spoljnog sveta.

Policija je blokirala autoputeve na ulazima u grad. Samo kamiondžijama koje su napuštale grad da bi dovezle namirnice, i nekolicini drugih vozača sa službenim propusnicama je bilo dozvoljeno da prođu.

U Vuhanu su obustavljeni autobuski prevoz i podzemna železnica.

Restorani, prodavnice, bioskopi i drugo po naređenju su se zatvoreni, ulice su opustele. Porodicama je naređeno da ostanu kod kuće.

Ograničenja su se proširila na gradove oko Vuhana i na kraju na čak oko 800 miliona ljudi, ili više od polovine kineskog stanovništva.

Restorani, tržni centri, fabrike i druga preduzeća zatvoreni su širom zemlje i svima je i tamo rečeno da ostanu kod kuće.

Vuhan je postao centar ogromnog poduhvata za lečenje bolesnih, za razumevanje virusa i zaustavljanje njegovog širenja.

Izgrađene su dve privremene bolnice sa više od 1.000 kreveta, a treća je postavljena u sajamskom centru. Stotine vojnih lekara i medicinskih sestara poslato je u taj grad, zajedno s tonama medicinskog materijala.

Vuhan je pobedio koronu, a snimak proslave obišao je planetu (VIDEO)

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


53 Shares
Share via
Copy link