Magazin

Vučić pred izbore 2022. ponosno tvrdio da imamo dovoljno hrane, danas nam preti glađu

vucic-konferencija-2
Foto: Instagran/@buducnostsrbijeav

Energenata ima, ali – ili neće biti dostupni ili će biti skupi, a hrane nema i neće je biti dovoljno – najnovija je prognoza predsednika Srbije. Stručnjaci odgovaraju da je Srbija agrarna zemlja, da pšenice ima i u većim količinama od potrebnih i da građani ne treba da brinu.

Za razliku od situacije u martu, Vučića sada brinu zalihe i izvoz.

„Ja sam sad ljut na Baneta Nedimovića celo jutro, dođe mi da skočim kroz prozor od njegovih izjava ‘ma nema problema izvozimo sve’“, rekao je Vučić.

A možda je ministar poljoprivrede samo dobro zapamtio nedavne predizborne predsednikove poruke da imamo i više nego što nam treba pa ćemo i komšije da hranimo.

„Ljudi ne moraju da brinu, ništa ne moraju da kupuju, da prave rezerve, imamo dovoljno za koliko hoćete. Tako da građani Srbije šta god da se desi u svetu neće biti gladni“, govorio je Vučić.

Drugom prilikom je poručio: „Nemojte da nasedate na trikove, provokacije, besmislice… Biće dovoljno hrane, benzina i svega što nam je potrebno jer se za to ozbiljna srpska država postarala“.

A danas bi trebalo da brojimo svako zrno pšenice – predsednik objašnjava da nam dolazi najteža zima u poslednjih 70 godina i pita se: Hoćemo li preživeti?

„Ono što je sigurno to je da će nedostajati mnogo hrane… hrane neće biti dovoljno, imaćete negde oko 25 odsto svetskog tržišta koje neće imati hleba“, rekao je.

Pa hoće li se i Srbija naći u tih 25 odsto, kakvo je realno stanje?

„Srbija je agrarna zemlja i mislim da ne treba da se brine da nećemo imati hrane u ovoj godini, izvesno je da ćemo prvo imati novi rod pšenice, mi ne moramo barem što se tiče hleba da brinemo“, kaže agroekonomista Milan Prostran.

Činjenica je da se odlukom najvećeg svetskog proizvođača pšenice, Indije, da zabrani izvoz, sve poremetilo – trenutno je cena tone na čikaškoj berzi istorijska.

Stručnjaci objašnjavaju da će se zbog toga potražnja sveta za pšenicom preliti i na relativno male proizvođače poput Srbije – kažu, ako budemo oprezni, samo cena hleba može da nas brine, ali glad neće biti opcija.

„Da se postojeće zalihe i rezerve prate njihovo trošenje i izvoz jer bolje vrabac u ruci nego golub na grani“, govori Prostran.

A za to hoće li pored pšenice ove godine biti dovoljno i kukuruza, suncokreta i drugih kultura koje su posađene na proleće.

Dnevna doza optimizma sa Vučićem: Nuklearni sukob je veoma realan

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

364 Shares
364 Shares
Share via
Copy link