Magazin

Vrtić u kojem su deca najsrećnija za roditelje je najgora noćna mora

danski vrtic

U danskim vrtićima na snazi je nešto drugačiji ‘režim vaspitanja’ od onog na koji smo navikli. Naime, njihovi vaspitači ne čuvaju decu od vratolomija po prirodi, već ih uče kako da se snalaze u uslovima koji nisu savršeno bezbedni i kontorlisani.

Jedinstveni su i po tome što 10 % predškolskih ustanova u ovoj zemlji neguje obrazovenje na otvorenom.

Danas ćemo vam pričati o vrtiću koji se nalazi u šumi. Nema zgrade, nema ograđenog prostora, nema skloništa. Roditelji mališane ostavljaju u šumi kod vaspitača koji ih animira tokom njihovog boravka u šumi.

Animacija se zasniva na postepenom prelasku sa aktivnosti na drugu aktivnost: penjanje na drveće, hodanje kroz šumu, upznavanje sa bubama, mahovinom, pečurkama i ostalim biljkama koje rastu u tom području.

Napolju je možda 5, a možda i -5 stepeni. Možda pada kiša ili sneg, ali deca su u prirodi.

Deca od četiri godine znaju kako se barata nožem. I ne govorimo o nožu koji se koristi za seckanje hrane, već o pravom, oštrom nožu koji seče drvo.

Dok se jedan od mališana penje na najviše drvo koje postoji, a grane se gibaju pod njim, vaspitač ga pita: „Da li se plašiš?“ Na to dečak odgovara: „Ničeg se ne plašim!“

Za neke roditelje ovaj vrtić je noćna mora, ali za one koji svoju decu dovode ovde – to je blagoslov. Oni znaju da je ovo životna škola i da su njihova deca u najboljem mogućem okruženju.

Izvor: Stil

Vaspitačica petogodišnjacima u vrtiću pustila “Ženu od sultana”: Igrajte i pevajte inače ću ugasiti! (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

104 Shares
104 Shares
Share via
Copy link