Putovanja

8 spektakularnih vodopada – tako blizu, a kao da su sa druge planete

Svako ko od letnjeg odmora traži nešto više od popularnih letovališta u Grčkoj i Crnoj Gori, ne bi smeo da propusti da vidi neke od najspektakularnijih vodopada Srbije, Hrvatske, Slovenije ili Bosne.

Oni predstavljaju ekološke dragulje čiji su zvuci protoka vode poput meditativne pesme prirode. I ne morate da posetite Nijagaru da biste svedočili prizoru nestvarne lepote, savetuje portal Noizz.

Veliki Buk – Srbija

U istočnoj Srbiji, predelu mistične lepote, u podnožju planine Beljanice, nalazi se Krupajsko vrelo. Tirkzino-plave bistre boje, okruženo šumom, prizor ove oaze deluje poput scenografije „Gospodara prstenova“. Na tridesetak kilometara od njega nalazi se podjednako savršen vodopad Veliki Buk. Prolazak kroz jedno seosko gazdinstvo je neophodan na putu do njega, u u njegovu rustikalnost ćete se zaljubiti.

Tupavica – Srbija

Naziva humorističkog prizvuka, ovaj vodopad se nalazi na Staroj Planini, a njegov reljef izgleda nestvarno. Iako prelep, još uvek nije u potpunosti ispunio svoj turistički potencijal, tako da dolaskom u njegovu blizinu postoji mogućnost da ćete biti jedini prisutni – mir i spokoj zagarantovani. On je na pet kilometara od mesta Dojkinci, a neophodno je usput proći nekoliko mostova.

Vodopadi Plitvica – Hrvatska

Nacionalni park „Plitvice“ prostire se na teritoriji ličko-senjske i karlovačke županije, a UNESCO ga je uvrstio u listu svetskog nasleđa 1979. Pored brojnih jezera, pećina, bogate flore i faune (preko 1.400 biljnih vrsta i više od 250 životinjskih vrsta), Plitvice krase i vodopadi. Veliki Slap, Mali Buk, Sastavci, Pevalekovi, vodopadi Milke Trnine, Milanovački – samo su od nekih. Cena karte za ulaz je nešto viša – u jeku sezone za jednu osobu iznosi 33 evra, ali se definitivno isplati.

Vodopadi Krke – Hrvatska

View this post on Instagram

Once upon a time, a rich duke named Bogoje lived in the town of Bogočin. There he built a beautiful court for his only son Bogdan and his beautiful bride to be, Miljeva from Ključ on the Čikola River. He also built a settlement he called Bogetić. Miljeva was the only daughter of duke Domagoj and his wife Čika. Since her parents did not have any male offspring, they were only willing to marry her for the suitor who was ready to come to Ključ and live there. There were several suitors interested in Miljeva, but not a single one accepted the conditions. Finally, an agreement was made with Bogdan from Bogočin on the Krka River…. The story continues in my next post ?? . . . #krka#krkanationalpark#croatia#sheisnotlost#love#travel#travelblogger#europe#travel_europe#nature#waterfalls#fashion#outfit#blond#hair#summer#vacation#hrvatska#europe_greatshots#travelbug#welivetoexplore#earthfocus#naturephotography#croatiatravel#topeuropephoto#europe_vacations#krkawaterfalls

A post shared by Ivona (@ivy_corleone) on

Još jedan Nacionalni park u Hrvatskoj čije bogatstvo predstavljaju vodopadi jeste – Krka. Lociran u centralnoj Dalmaciji, sedmi je po veličini u toj zemlji. Isto toliki vodopada se nalazi u okviru njega. Na nekima je čak dozvoljeno i kupanje, ali sve shodno temperaturi vode. Pojedini su egzotičnog izgleda, poput prašume, da bi na prvi pogled retko ko pomislio da je u pitanju priroda Balkana.

Slavica – Slovenija

Ovaj vodopad se nalazi u okviru Bohinjskog jezera, na dvadesetak minuta hoda od planinarskog doma. Sa čistim vazduhom i vodom koja se spušta niz stene, i mi smo poželeli da se odmah teleportujemo.

Šum – Slovenija

View this post on Instagram

#sumwaterfall ?

A post shared by Beáta Rezván (@beatarezvan) on

Na samom obodu Nacionalnog parka „Triglav“ nalazi se Šum – vodopad koji kao da je izašao sa stranica knjige epske fantastike. Deset minuta vožnje od jezera Bled i eto vas, tu ste na odrednici. Jedina „negativna“ stvar u vezi njega jeste turistička gužva, ali ako uspete to da istolerišete čeka vas pogled koji nećete zaboraviti.

Štrbački buk – Bosna i Hercegovina

Nacionalni park Una poseduje jedan od najlepših i najvećih vodopada na Balkanu, a to je Štrbački buk. Dolazak do njega jeste relativno teži, s obzirom na lošiju infrastrukturu. Zato je sve ostalo u vezi s njim predivno.

Kravica – Bosna i Hercegovina

View this post on Instagram

Водопад Кравица, в Боснии, пока что самый красивый водопад в моей жизни… Его масштабы впечатляют, это нереально большой комплекс водопадов, который образует собой некую закрытую, райскую бухту, с множеством отдельных водопадов, островков и маленьких озёр ? Эта вся зелено-лазурная красота впечатляет ? Жаль, что мы приехали туда в самых разгар туристического сезона,и в отличную погоду, по этому насладиться шикарными видами в одиночестве не получилось?, но это уже было бы слишком шикарно !? Зато мы сняли усталость от жары в чистых и прохладных водах, прям под одним из водопадов, в маленькой закрытой камнями мини пещерке, вдали от всей массы людей, в озере. Босния ??, умеет удивлять, поверьте! ? #travelgram #лимоны_в_боснии #travel #bosnia #kravica #kravicavodopad #travellers #горнаярека #бирюзоваявода #кравица #боснияигерцеговина #боснияигерцеговина?? #босния_и_герцеговина #водопадкравице #водопад #водопады #водопадывбоснии #путешествие #люблюпутешествовать #aniri_путешественница

A post shared by Визажист.Стилист.Путешествую (@irishka_limonchenko) on

Još jedan vodopad na kom je moguće kupanje jeste Kravica, koji se nalazi na jugu BiH, 40 kilometara od Mostara. Nastao je radom reke Trebižat i pod zaštitom je države. Iako Bosna ima tu divlju lepotu, Kravice zaista odudaraju i od toga, najviše jer podsećaju na Amazon.

39 novootkrivenih vodopada Fruške gore i svi njeni skriveni dragulji

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

527 Shares
527 Shares
Share via
Copy link