Putovanja

Vodič kroz Tasos – prelepu plutajuću šumu

Šarmantni Tasos je najsevernije i najzelenije egejsko ostrvo. Zovu ga još i „plutajuća šuma“ zbog borovih šuma i maslinjaka kojih ima u izobilju, kao i „smaragdno ostrvo“ zbog kristalno čiste vode i tirkizne boje mora.

Ostrvo Tasos sam posetila dva puta, prvi put sasvim slučajno i oduševila se, a drugi put je već bilo planski jer je Tasos definitivno mesto na koje ćete poželeti da se vratite. Iako je ostrvo relativno malo, obima svega 100 km, ima sve što vam treba ukoliko od odmora očekujete baš to: pravi odmor.

TASOS: kompletan vodič

Idealno je za porodice kao i za romantične odmore u paru. Ukoliko od letovanja očekujete ludi provod, iako Tasos ima dosta taverni, kafića i klubova, nije baš destinacija za lude celodnevne žurke.

plaza

Ono po čemu je Tasos poznat su prelepe plaže, sa bistrom i kristalno čistom vodom. Uglavnom su peskovite, ali ima plaža i sa sitnim šljunkom, kao i divljih plaža u uvalicama.

Tasos je jedno od retkih ostrva koje se može pohvaliti plavim zastavicama na plažama, koje se dobijaju od EU ukoliko ispunjavate kriterijume iz sledećih oblasti: kvalitet vode, sigurnost plaže i usluge, ekološko upravljanje i ekološko obrazovanje i informisanost.

PLAŽE na Tasosu

Plaže koje morate obići su Paradise plaža koja je najlepša na ostrvu, sa plitkom vodom, idealna za sportove na vodi, tu je i mala taverna, zatim Golden beach koja je i najduža plaža na ostrvu sa takođe plitkom vodom, zlatnim peskom po kome je plaža i dobila ime i mnoštvo taverni i barova. Ukoliko ste na slikama videli fotografiju plaže na Tasosu koja je od sitnog šljunka a sam početak plaže je u stenama, sa mnoštvom usidrenih brodića i smaragdnom bojom vode, to je Aliki plaža, pored koje se nalazi i arheološko nalazište ukoliko ste zainteresovani za znamenitosti. Makrijamos je plaža sa verovatno najčistijom vodom i uopšte najčistija plaža, sa mermerno belim peskom, punim sadržajem kako za decu tako i odrasle, jedina mana je što se ulaz naplaćuje.

thassos

Među popularnim plažama tu su još i Psili Amos, Pefkari, Tripiti, Metalija, Neos Primos, Skala Sotiras, Skala Marion.

Ukoliko ne idete sopstvenim prevozom i ne planirate da iznajmite auto na samom ostrvu, što bih vam ja preporučila da uradite jer stvarno ima puno toga da se vidi i obiđe, najbolje je da budete smešteni u mestu Potos koje ima lepu gradsku plažu i u bližoj okolini više manjih mirnijih plaža do kojih možete prošetati.

Istorija Tasosa

Ukoliko želite da saznate nešto i o istoriji i folkloru ostrva nemojte zaobići selo Teologos, gde možete videti kuće sagrađene u tradicionalnom makedosnkom stilu i probati najbolju jagnjetinu na ostrvu. Na 300 m nadmorske visine se nalazi selo Panagia koje će vas prvo osvežiti čistim vazduhom, a ubrzo ćete se zaljubiti u njega kada posetite trg tri izvora, crkvu Vaznesenja device Marije i probate njihovo maslinovo ulje i specijalitete sa medom bez kojih nećete hteti da se vratite kući.

thassos-1980

O Tasosu bih mogla da vam pišem još dosta toga, ali vam preporučujem da ga jednostavno posetite, naravno ukoliko ste u mogućnosti, i doživite.

Cene hrane u najpopularnijim letovalištima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
275 Shares
275 Shares
Share via
Copy link