Magazin Srbija

Vlada nema nameru da sanira 528 otrovnih bušotina koje je napravio Rio Tinto

protest
Foto/Ilustracija: Zelena patrola

Vlada Srbije nema nameru da ispuni zahtev aktivista i meštana iz doline Jadra i sanira toksične bušotine koje su ostale nakon iskopavanja zbog istraživanja litijuma, jer je, kako kažu, u pitanju “privatno vlasništvo” “Rio Tinta”.

Nema ni garancija da će  građevinsko zemljište ponovo postati poljoprivredno.

Vlada Republike Srbije ukinula je sve dogovore sa Rio Tintom, izbacila ih iz prostornog plana, a premijerka Ana Brnabić više puta je insistirala da je “stavljena tačka” na tu priču.

Održan je i sastanak sa meštanima, a ekološki aktvisti preuzeli su iz Vlade Srbije kompletnu dokumentaciju koja sadrži sve potencijalne ugovore i dogovre.

I pored toga, dilema i pitanja je puno, a glavna su da li je sadašnja Vlada stvarno došla glave Rio Tintu, ali i šta će se dogoditi sa preostalom infrastrukturom i bušotinama koje su ostali.

U Gornjim Nedeljicama Rio Tinto iza sebe je ostavio 528 bušotina, a o početku njihovog uklanjanja, kao i o čitavom tom procesu – malo se zna. Zlatko Kokanović ispred udurženja “Ne damo Jadar” u izjavi za Novu kaže da još uvek nemaju detaljnije informacije, ali da su premijerki postavili jasno i direktno pitanje.

– Pitali smo premijerku: ko će nama garantovati da je sve kako treba, ko će ukloniti bušotine? Naša deca sigurno ne treba ih gledaju – napominje Kokanović.

Na pitanja meštana i ekoloških aktivista premijerka je odgovorila prebacivanjem odgovornosti na “Rio Savu”, navodeći da je otkupljena zemlja u Gornjim Nedeljicama privatno vlasništvo i da država tu ništa ne može.

– Mi meštani planiramo da se okupimo iu potražimo subvencije od države kako bismo tu zemlju mogli da otkupimo – navodi Kokanović.

Istražno pravo na području Gornjih Nedeljica u novembru prošle godine potraživala je i firma “Volt” – tako kažu aktivsti – ali je premijerka meštanima i ekološkim aktivistima obećala da potrebne dozvole neće dobiti.

Vlada Republike Srbije ukinula je sve uredbe koje su ranije donete, pa samim tim i onu koja poljoprivredno zemljište pretvara u zemljište za građevinsku namenu, nada da će na čitavom potezu koji je obuhvaćen postojećom infrastruktorom, uskoro bujati poljoprivredne kulture postoji, ali tinja poput plamena, kaže Zlatko Kokanović, koji dodaje:

– Dok sve što je rečeno ne bude ispunjeno i dok ne bude sprovedeno u delo, nada će postojati, ali će biti tiha, jer živimo u državi u kojoj se ništa ne zna.

Odluku o prenameni zemljišta donela je opštna Loznica ,a kako je Cins ranije pisao, troškove prenamene snosila je kompanija Rio Tinto koja u tom trenutku nije bila vlasnik zemljišta.

Opština je, u međuvremenu, u decembru prošle godine na sednici po hitnom postupku stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju. Povodom uklanjanja sporne infrastrukture, kao i snošenju troškova za pomenuti proces.

Nova je poslala zvanični dopis i Ministarstvu zaštite životne sredine, ali se do objavljivanja ovog teksta nisu oglasili.

O odluci o “proterivanju” Rio Tinta iz Srbije pravnik Slobodan Diletić za “Novu” kaže da se radi o svojevrsnom “izbonom intermecu” i da do uklanjanja bušotina neće doći, jer je sama uredba koja je doneta – pravno falerična. Diletić pažnju skreće na Ustavni sud, koji, smatra, i ovu odluku o “proterivanju” “Rio Tinta” može da obori zbog nepravilnosti u procedurama, o kojima je ranije bilo reči.

Izvor: NovaS

Koje su šanse da Rio Tinto tuži Vladu Srbije i dobije spor?

365 Shares
365 Shares
Share via
Copy link