Balkan Vesti

Vlada mrske Albanije ima 12 ministarki i samo 4 ministra, sve su školovane u inostranstvu

vlada albanije ministarke

Nakon održanih izbora krajem aprila i pobede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, usledilo je nekoliko meseci sastavljanja nove Vlade Albanije.

Priča je završena uspostavljanjem i izglasavanjem, a specifična je zbog toga što od 16 ministara, čak 12 njih su žene. “Borba protiv polne diskriminacije i porodičnog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobijena”, rekao je Rama, a prenosi tportal.

Vladu je prihvatilo 77 od 140 zastupnika, čineći tako većinu. Nova Vlada će biti sastavljena od 16 ministara i Ramom kao čelnikom i premijerom države.

Da je Albanija odlučna u svom nastojanju da što pre uđe u Evropsku Uniju, ovim potezom postaje svima jasno. Dok se veće i razvijenije države EU i sveta bore s ravnopravnošću polova i uključivanjem žena u politiku ili liderske pozicije, uključujući samu EU, ova mala balkanska država zaista ulazi u istoriju.

Ramova se nova Vlada sastoji od čak 70.5 posto žena, a zanimljivo vodstvo je odobreno sa 77 glasova nasuprot 53 protivljenja.

Prema istraživačkoj službi Evropskog parlamenta, sam Evropski parlament trenutno ima 38,9 posto ženskog članstva, dok je kontinentalni prosek 30,5 posto, prenosi News EU. Na izborima je Ramova stranka osvojila 74 zastupnička mesta te se potvrđivanje Vlade očekivalo, no važna je i podrška zastupnika koji nisu Ramove sorte.

Osim 12 ministarki, Vladu će činiti i premijer Edi Rama, Arben Ahmetaj – potpredsednik Vlade i ministar za program obnove i reforme, Niko Peleshi – ministar obrane, Bledar Çuçi – ministar unutarnjih poslova i Ulsi Manja – ministar pravosuđa.

Preuzeto sa: womeninadria.com, Lola magazin

Sve muke srpskih turista: Talasi, meduze, hladno more, komarci i loša klopa

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
205 Shares
205 Shares
Share via
Copy link