Magazin Srbija

U ovom srpskom selu kuće su građene od ostataka Rimskog carstva, svinje jele iz sarkofaga

stari-kostolac

Usled pustoši nastale nakon Drugoga svetskog rata, deda Verice Ivanović za izgradnju kuće koristio je sve materijale koje je mogao pronaći, a među njima, ne znajući, i cigle iz vremena Rimskog Carstva.

Porodica i danas koristi kuću s drevnim temeljima u selu Starom Kostolcu u centralnoj Srbiji, predgrađu onoga što je nekad bilo veliko rimsko naselje i vojni garnizon Viminacium.

Porodica je tek godinama kasnije primetila da su cigle deo ruševina koje su pripadale nekad moćnom carstvu.

Emilija Nikolić, naučna saradnica s Instituta za arheologiju u Beogradu, kaže da cigle pronađene u kući Ivanovića verojatno potieču iz trećega ili četvrtog veka nove ere.

– Možda je to malo čudno, znam da su cigle rimske, ali svi su to radili – rekla je Ivanović AFP-u.

Polja oko Viminaciuma još uvek su “arheološki rudnik” pun antičkih novčića, nakita i drugih predmeta. U napuštenom dvorištu blizu kuće nalaze se ostaci starog rimskog zida.

– Jednom prilikom, dok smo u polju vadili krompir, pogledala sam dole i ugledala kameju. Kad sam je okrenula, ugledala sam predivno žensko lice – kazala je Ivanović i otkrila da je kameja sada u muzeju.

Zakopano blago

Vekovima su stanovnici Starog Kostolca za svakodnevne potrebe koristili cigle, mozaičke pločice i druge antičke ostatke.

– U 19. veku istoričari su primetili da je seljak iz obližnjeg sela koristio sarkofag kao hranilicu za svinje – izjavila je Nikolić za AFP.

Danas se sarkofag, na kojemu su prikazi grčkog mita o Jazonu i zlatnom runu, nalazi u muzeju.

Viminacium je nekada bio glavni grad rimske provincije Mezije, a na vrhuncu je u njemu živelo oko 30.000 stanovnika, tvrde arheolozi.

Na ovome području do sada je iskopano više desetina hiljada artefakata, među njima i rimska kupelj s grejanim zidovima i podovima, flota brodova i stotine skulptura.

Smatra se da je antički grad imao i jednu od najvećih nekropola na području bivšega Rimskog Carstva s oko 14.000 pronađenih grobnica.

Viminacium je nakon najezde Huna sredinom petog veka nove ere počeo gubiti na važnosti, a do dolaska Slovena u sedmom veku već je bio potpuno napušten.

Što se nalazi pod zemljom

Ovo arheološko nalazište jedino je veliko rimsko naselje na kojemu nije izgrađen moderni grad, tvrde stručnjaci.

– Londinium više ne možemo videti jer je na njemu izgrađen moderni London. Isto je i s Lutetiom i Singidunumom – iznad njih su Pariz i Beograd – kazao je Miomir Korać, direktor Instituta za arheologiju u Beogradu.

Prema opsežnim skeniranjima, ispod kukuruznih polja Starog Kostolca nalaze se ostaci celog antičkog grada – hramovi, amfiteatar, hipodrom, kovačnica novca i carska palata, tvrdi Korać.

Stručnjaci su do danas otkopali samo dva do tri posto ovog lokaliteta.

No vekovima nakon propasti, ovaj stari grad opet je pod opsadom. Četrdeset godina rudarskih radova, nedavno proširenje područja kopanja uglja i obližnja elektrana sve više zadiru u ovo područje.

– Lokalitet je definitivno ugrožen, mnoge antičke građevine već su uništene pri izgradnji rudnika – kazala je Nikolić.

– Spasili smo ono što se dalo spasiti.

Rio Tinto bagerom krenuo na arheološko nalazište da bi nam preorao istoriju

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
46 Shares
Share via
Copy link