Magazin

Stop kineskoj replici: EU sud doneo presudu da Vespa ne sme da se imitira

Vespa zaštita brenda
Ilustracija, Foto: Pixabay

Vespa je sasvim sigurno jedan od najlegendarnijih motocikala svih vremena, statusni simbol koji je jedan od zaštitnih znakova Italije, a svoje mesto pronašla je i u pop kulturi. Njen prepoznatljiv oblik poznat je širom sveta i nephodno ju je zaštiti od plagijata, po svaku cenu.

To je odluka suda Evropske Unije, koji je dao za pravo kompaniji „Pjađo“ u dugoj sudskoj borbi sa kineskim gigantom „Žongnengom“ (ZNEN grup).

Kinezi napravili skoro identičan skuter, registrovali ga pre 2 godine

Sve je započelo 2013. godine kada je istorijska italijanska kompanija odlučila da zaštiti svoj skuter od mogućih imitacija, podnevši Kancelariji EU za intelektualnu svojinu (EUIPO) zahtev za registracijom „trodimenzionalnog znaka koji odgovara obliku Vespa skutera“.

Zahtev je prihvaćen i 2014. godine oblik „Vespe“ postaje zaštićeni zaštitni znak za proizvode „skutera“ i „smanjene modele skutera“, piše RTS.

Kinezi iz ZNEN grupa, koji su 2018. godine ciljali na italijansko tržište, kupovinom „Moto Morini“ iz Bolonje, nisu se slagali sa tom odlukom te su tražili da se ukine zaštićeni znak.

Naime, oni su napravili skoro identičan skuter poput „Vespe El-Eks“ i registrovali su njegovu marku pre dve godine.

EUIPO je doneo odluku u korist kineske kuće jer je po njima nedostajao dokaz o distinktivnom karakteru oblika „Vespe“ i u tom slučaju je i poništila registraciju marke.

Sudije su pre dve godine odlučile da postoje velike razlike između kineskog skutera i „Vespe El-Eks“ te da su razlike mnogobrojne i pažljivo oko korisnika koji je informisan to ne može da ne vidi.

Takođe su podvukli da potencijalni kupci skutera imaju vrlo visok stepen informisanosti i visok nivo pažnje, tako da bi apsolutno mogli da prepoznaju stil, liniju i izgled „Vespe“ i ne bi je pomešali sa kineskim skuterom.

“Greška u proceni”

Međutim, iz kompanije „Pjađo“ nisu odustali te su se žalili sudu EU. Danas je odluka luksemburških sudija poništila prethodnu presudu ocenivši je „greškom u proceni“.

Prema sudu EU postoje dokazi koji pokazuju specifičan karakter stečen upotrebom marke „Vespa“ širom Unije.

Sudije objašnjavaju da registrovani žig ne može da se proglasi nevažećim ako je „zbog njegove upotrebe nakon registracije dobio distinktivni karakter”.

Vespa motocikl
Foto: Pixabay

„Pjađo“ je predstavio relevantne dokaze poput istraživanja javnog mnjenja, podatke o obimu prodaje, kao i prisustvo „Vespe“ u pop kulturi – brojnim muzejima i poznatim svetskim filmskim ostvarenjima.

Oni su tome dodali i prisustvo brojnih „Vespa“ klubova u svim državama članicama Unije te to, po zaključku sudija, „ukazuje na kultni karakter istorijskog italijanskog skutera i njegovu globalnu prepoznatljivost”.

To jednostavnim rečima znači da se „Vespa“ ne može imitirati.

Izvor: RTS

Poduhvat “srpske Vijetnamke” Liz: Obišla čitavu bivšu Jugu za 2 meseca na “Vespi” (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link