Beograd Magazin

Beogradska deca su najvažnija, za njih tableti, a ti sirotinjo van prestonice ćuti i trpi

vesić
Foto: Beoinfo

U Beograd je stiglo 17.000 tableta namenjenih đacima od trećeg do šestog razreda, kao i 2.500 laptop računara za učitelje i nastavnike, pohvalio  se zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Ono što je prećutao je iz čijeg su džepa novci za sline tablete. Dakle iz njegovog nisu sigurno, mada je vrlo verovatno da zamenik umišlja da je novac svih građana njegov.

Bliže se izbori, valja se dodvoriti glasačima. Ne zna se odakle su silni lapotop računari i tableti, kome je ovaj put namešten kumovski posao. Ono što se zna je da deca iz Beograda dobijaju opremu a šta ćemo sa decom van prestonice? Njima ne trebaju tableti?

– Svako dete u Beogradu koje pohađa treći, četvrti, peti i šesti razred, a to je 67.592 dečaka i devojčica, dobiće tablet koji će moći da koriste za digitalne udžbenike, i MTS karticu kao poklon, sa besplatnim internetom – rekao je Vesić za televiziju Pink.

Vesić je prebrjao da će 6.952 učitelja i nastavnika dobiti lapotp računare i da će i oni imati besplatan internet.

Zamenik dodaje da će tableti će biti osigurani od krađa i razbijanja, nakon tri godine postaće vlasništvo roditelja, a biće im dostupni samo sajtovi za obrazovanje, koje je odobrilo Ministarstvo prosvete.

– To je možda loša vest za decu, ali dobra vest za roditelje. I tableti neće raditi od 22 časa uveče do 6.00 ujutru, što je normalno, jer bi tada deca trebalo da spavaju – kazao je Vesić.

On je podsetio da roditelji dece koja idu u prvi i drugi razred osnovne škole imaju mogućnost refundacije novca za kupovinu udžbenika za predmete srpski jezik, matematika, svet oko nas i izabrani strani jezik.

Kako je objasnio, učenici prvog i drugog razreda dobiće pismo gradske uprave prvog i drugog dana škole, sa podsećanjima kako roditelji mogu da ostvare tu subvenciju, koja će suštinski biti oko 6.000 dinara, ili 50 evra, u zavisnosti od izdavača.

Do sada se za tu subvenciju javilo oko 10.000 roditelja, što je, prema njegovim rečima, oko 27 odsto od ukupnog broja onih koji imaju pravo na refundaciju novca.

– Treba im potvrda iz škole, da je dete upisano u prvi ili drugi razred, na toj napomeni piše od kog izdavača su izabrani udžbenici. Treba im očitana lična karta i kopija platne kartice na kojoj se vidi žiro račun –  objasnio je Vesić i dodao da je moguće i onlajn obaviti prijavu.

Izvor: Beta

Sirotinja uzvraća udarac: Šta će mi pile iz Lidla; danas, kad se sutra vraćam na poparu!?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

544 Shares
544 Shares
Share via
Copy link