Koronavirus Magazin

Velika Britanija uskoro objavljuje pobedu nad koronom

london

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je kako namerava da uskoro objavi pobedu nad pandemijom koronavirusa.

Džonsonov optimizam ne iznenađuje, obzirom na to da nedeljama unazad postepeno ukida restrikcije, ali i to što bi ovakav potez u velikoj meri popravio nikada niži rejting britanskog premijera, jer bi time ova ostrvska država postala prva evropska država koja se ohrabrila na taj potez.

U sredu je Džonson izjavio kako planira da ukine obaveznu samoizolaciju za osobe pozitivne na koronavirus za manje od dve nedelje, što je mesec dana ranije nego što je prvobitno predloženo.

– Pod uslovom da se trenutni ohrabrujući podaci nastave, očekujem da ćemo moći da ukinemo poslednje preostale mere, uključujući zakonsku obavezu samoizolacije ukoliko test na virus korona bude pozitivan – poručio je Džonson.

Stoga će, kako Džonson kaže, zaraženi virusom jednostavno „morati da budu pažljivi i uviđajni prema drugima“.

Postojale su spekulacije da je ova odluka delimično podstaknuta naporima unutar Dauning strita da Konzervativnoj partiji poboljša rejting, nakon nedelja ekstremnog pada propraćenog lošim naslovima o žurkama koje je premijer organizovao tokom karantina.

Džonson je više puta pozdravljao brzinu kojom Engleska izlazi iz ograničenja. Tvrdi da se Britanija velikom brzinom oporavlja od korone, i to zahvaljujući naporima vlade.

Najava ukidanja samooizolacije došla je nakon što su pre nekoliko nedelja ukinuta „blaža“ ograničenja poput nošenja maski, a odluka je pravdane time da je novodominantna varijanta omikrona manje zarazna od ranijih oblika korone. Premijer je tada rekao da podaci ukazuju da je talas infekcija, prouzrokovan omikronom, dostigao svoj vrhunac.

Velika Britanija ukinula je 19. januara rad od kuće, nošenje zaštitnih maski, kao i kovid propusnice potrebne za ulazak u noćne klubove.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je tada da Britanija mora da nauči da živi sa koronom, jer će epidemija možda zauvek biti tu.

Prema njegovim rečima, moguće je da zbog zaraze u jednoj godini umre 20.000 ljudi, ali da se zbog toga ne zatvara čitava zemlja.

– Koronavirus će sa nama biti još mnogo godina, možda zauvek, i moramo da naučimo da živimo s tim. Mislim da vodimo Evropu u tranziciju iz pandemije u endemiju i pokazujemo svetu kako se može da se živi sa koronom – naglasio je Džavid.

Prethodno je, sredinom januara, period izolacije posle pozitivnog testa na koronavirus skraćen na samo pet dana, kako bi se zaposleni brže vratili na posao.

Inače, i ostale evropske zemlje postepeno ukidaju mere. Danska je 1. februara ukinula sva ograničenja, a ovu odluku sledila je i Švedska, koja ih je ukinula 9. februara.

Švajcarska se priprema za ukidanje mera – delimično ili potpuno, koje bi trebalo da stupi na snagu 17. februara. Norveška takođe ukida sve mere istog datuma kao i Švajcarska, Španija je ukinula obavezno nošenje maski na otvorenom, Italija ukida 11. februara, a Francuska 10. februara.

Kovid pozitivan pacijent prebačen na psihijatriju: Korona izaziva mentalna oboljenja?

60 Shares
Share via
Copy link