Magazin Srbija

Vaterpolisti protestuju ispred Gradske kuće i dižu glas u ime 200 niških mališana

800x600_Vaterpolo-Nais-foto
Minut do 12 za odbranu niškog sporta; foto: JV/Vanja Keser

Vaterpolo klub Nais, igrači, stručni štab i rukovodstvo okupiće se danas ispred Gradske kuće u Nišu kako bi iskazali nezadovoljstvo koje se odnosi na odluke gradske vlasti koja namerava da smanji izdvajanja za niške sportske klubove.

Skup je zakazano za danas u 11:59 časova, simbolično, kao minut do 12 za spas niškog sporta. Oni ističu da su duboko zabrinuti za sport u Nišu jer se vlast na “ovakav nipodaštavajući način odnosi prema celokupnom niškom sportu”.

Sportu 50 miliona manje

Prema nacrtu budžeta Niša za 2022. godinu za sportske klubove je planirano 148 miliona dinara što je 1,23 % ukupnog budžeta.

U 2021. godini izdvajanja za sport iz gradske kase bila su 200 miliona dinara.

Predlog budžeta će se narednog četvrtka naći pred odbornicima Skupštine, a informacija da je sportu smanjen novac za više od 50 miliona u odnosu na ovu godinu, nateralo je predstavnike Vaterpolo kluba Nais na reakciju.

– I dok se država trudi da u složenim uslovima izazvanim pandemijom pomogne sportskim klubovima, Grad Niš radi upravo suprotno. I dok niška sportska javnost iz neobjašnjivih razloga ćuti, Vaterpolo klub Nais je odlučio da ponovo podigne glas u odbranu niške sportske tradicije i da se otvoreno suprotstavi pokušaju da se treći grad po veličini u Srbiji svede na nivo sportske palanke – stoji u saopštenju Vaterpolo kluba Nais.

Igrači, članovi stručnog štaba i rukovodstva Naisa će se okupiti u minut do 12 za spas niškog sporta i danas, 11. decembra u 11:59 okupiti na platou ispred Gradske kuće kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukama gradske vlasti „koja se na ovakav nipodaštavajući način odnosi prema celokupnom niškom sportu“.

– Vaterpoloj klub Nais je odlučio da ponovo podigne glas u odbranu niške sportske tradicije i da se otvoreno suprotstavi pokušaju da se treći grad po veličini u Srbiji, svede na nivo sportske palanke – istakli su u saopštenju za javnost.

U ime 200 mališana vaterpolista

Obaveza Vaterpolo kluba Nais, navodi se u saopštenju, je da u ime 200 mališana koji treniraju vaterpolo u niškom bazenu „digne glas protesta i na taj način pokuša da taj sunovrat zaustavi“.

– Pozivamo sve sportske radnike, trenere i igrače, sadašnje i bivše, sportske novinare i sve ljude koji znaju da vrednuju i pamte sve uspehe niških sportskih klubova da nam se pridruže u odbrani niškog sporta – poručili su oni i dodali:

– Želimo da ovakvim protestom iskažemo svoju duboku zabrinutost i pokušamo da u razgovoru sa gradskim ocima izdejstvujemo od Grada da se budžetom za sport u 2022. vrati oduzeto, makar na onaj nivo finansijskih sredstava koji je bio u 2020. godini iz razloga što ne postoji opravdanje za ovakav odnos prema sportskim kolektivima u našem gradu – naveli su iz vaterpolo kluba Nais.

Istakli su da je poziv na skup isključivo zasnovan na sportskim motivima i da ne žele da iko na bilo koji način politizuje njihovo nezadovoljstvo.

Izvor: južnevesti

Da li je Srbija za 30 godina svetu ponudila išta osim vrhunskog sporta?

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

84 Shares
Share via
Copy link