Koronavirus Magazin Novi Sad

Proglašena vanredna situacija u Novom Sadu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Novom Sadu je danas proglašena vanredna situacija. Ipak, Gradski štab nije doneo ni jednu novu meru.

Vanredna situacija je proglašena u “cilju sprovođenja operativnih mera zaštite bezbednosti života i zdravlja stanovništva na teritoriji grada”, saopštila je gradska uprava.

Kako se navodi, odluka o proglašenju vanredne situacije predstavlja instrument kojim grad stvara uslove za stavljanje na raspolaganje svih resursa na teritoriji grada u potrebnom kapacitetu.

Do sada donete naredbe i akti Gradskog štaba za vanredne situacije ostaju na snazi.

Donošenje ove odluke znači da Grad ima na raspolaganju sve resurse za dalje suzbijanje širenja epidemije tj. bolje umreženu komunikaciju svih nivoa upravljanja, piše 021.rs.

Uvođenjem vanredne situacije, na snagu može da stupi zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite; u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite; u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra; zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, pilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova; sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice)…

Većina propisanih mera već je na snazi u Novom Sadu, piše 021.rs.

Nijedna nova mera u ovom trenutku nije doneta, ali nadležni apeluju na građane da se pridržavaju svih donetih mera.

– Obavezuju se trgovine da radno vreme organizuju u periodu od 5 do 21 čas.

– Trgovinski/tržni centri radno vreme će organizovati u periodu od 5 do 18 časova.

– Ugostiteljski objekti, kao i pozorišta i bioskopi, u obavezi su da radno vreme organizuju u periodu od 5 do 18 časova.

– GSP “Novi Sad” će prevoz organizovati tako da popunjenost mesta za stajanje u autobusu ne bude veća od 50 odsto.

Putnici su, uz obavezno korišćenje zaštitnih maski, u obavezi da dok čekaju da uđu u autobus obezbede distancu od najmanje 2 metra od ulaza/izlaza u vozilo.

Takođe, obavezuje se GSP da utvrdi red vožnje uz  pojačan broj polazaka u saobraćajnim špicevima, kao i redukovan broj polazaka van saobraćajnih špiceva.

– Zabranjuje se, od 23. novembra do 7. decembra, na teritoriji Novog Sada organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija, sem održavanja sportskih takmičenja bez prisustva publike, uz puno poštovanje i sprovođenje svih propisanih mera zaštite.

– Zabranjuje se organizovano okupljanje više od pet osoba na javnim zatvorenim i otvorenim prostorima, uz obaveznu fizičku distancu od minimum 1,5 metara između ljudi.

– Naređuje se upotreba zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara.

– U svim javnim zatvorenim objektima, kao i u svim trgovinskim i ugostiteljskim objektima ograničava se broj osoba koje mogu biti istovremeno prisutne, tako da na svaka 4 m2 može biti prisutna jedna osoba.

Prema poslednjim podacima koje je objavio Institut za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad i danas prednjači po broju novoobolelih od korone, piše 021.rs.

Ova zdravstvena ustanova je situaciju ponovo ocenila kao vanrednu, sa tendencijom pogoršanja. Tome u prilog ide i podatak da je i juče oboren rekord kada je u pitanju broj hospitalizovanih kovid pacijenata u Novom Sadu – bilo ih je 458.

U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе hospitalizovano je 335 pаciјenata, od kojih je 23 na repisatorima. U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 28 оbоlеlih оd korone, do se u Institutu za plućne bolesti nalazi 95 pacijenata.

Korona virus: Sve teža situacija u Srbiji, Nemačka ublažava mere pred Božić, Bajden govorio o dugoj i teškoj zimi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

54 Shares
Share via
Copy link