Film

Umro čuveni reditelj Dušan Makavejev

Naš proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini, saznaje „Blic“ saznaje iz izvora bliskih porodici,

Rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić (1904-1987), prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: „Parada“ (1962), „Čovek nije tica“, „Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT“ (1967), „Nevinost bez zaštite“ (1968), „Nedostaje mi Sonja Heni“ (1972), „Sweet Movie“ (1973), „Gorila se kupa u podne“ (1993)…

Kao pristalica i veliki poznavalac dela psihologa Vilhelma Rajha, često je njegova učenja komponuje u svoje filmove.

Njegov film „Misterije organizma“ (1971) u stvari je bila posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu.

Bio je urednik mnogih listova: Student (časopis), Književne novine i Danas. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda” koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.

U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim, kojom prilikom je dao poslednju izjavu za „Blic“.

Dušan Makavejev se već nekoliko godina unazad retko pojavljivao u javnosti, zbog narušenog zdravlja. Poslednji put to je bilo decembra 2016. na Festivalu meta filma.

Iza sebe je ostavio suprugu Bojanu. Kako nezvanično saznajemo, njena je želja da sahrana bude održana u krugu najbližih, daleko od očiju javnosti.

TOP 10 najgledanijih jugoslovenskih filmova

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

35 Shares
Share via
Copy link