Film

Umro čuveni reditelj Dušan Makavejev

Naš proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini, saznaje “Blic” saznaje iz izvora bliskih porodici,

Rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić (1904-1987), prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: “Parada” (1962), “Čovek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968), “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972), “Sweet Movie” (1973), “Gorila se kupa u podne” (1993)…

Kao pristalica i veliki poznavalac dela psihologa Vilhelma Rajha, često je njegova učenja komponuje u svoje filmove.

Njegov film “Misterije organizma” (1971) u stvari je bila posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu.

Bio je urednik mnogih listova: Student (časopis), Književne novine i Danas. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda” koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.

U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim, kojom prilikom je dao poslednju izjavu za “Blic”.

Dušan Makavejev se već nekoliko godina unazad retko pojavljivao u javnosti, zbog narušenog zdravlja. Poslednji put to je bilo decembra 2016. na Festivalu meta filma.

Iza sebe je ostavio suprugu Bojanu. Kako nezvanično saznajemo, njena je želja da sahrana bude održana u krugu najbližih, daleko od očiju javnosti.

TOP 10 najgledanijih jugoslovenskih filmova

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

35 Shares
Share via
Copy link