Magazin

Rasprava u Ukrajini o „ruskoj“ salati – spomenik Sovjetskom Savezu ili uspomene iz detinjstva?

ruska
Foto: Shutterstock

Nadaleko je poznata kao „ruska“ salata, a u postsovjetskim državama kao salata Olivije.

Mešavina kuvanog krompira, konzervisanog graška, kiselih krastavaca, i mnogo majoneza nekada je bila obavezno jelo na novogodišnjoj trpezi od Talina do Vladivostoka.

Međutim, dok se bliži treća godina od početka ruske invazije na Ukrajinu, oko ove salate se povela rasprava na društvenim mrežama.

Ukrajinci su Deda Mraza u ruskom stilu, poznatog kao Ded Moroz, zamenili Svetim Nikolom, što znači i u školama i vrtićima.

Ali slučaj salate Olivije je složeniji.

Protivnici ove salate u Ukrajini je nazivaju „sovjetskim nasleđem“ i „spomenikom Sovjetskom Savezu na stolu“.

Drugi nisu saglasni.

„To je samo salata i ukusna je“, rekli su pojedini Ukrajinci koji planiraju da nastave da služe ovo jelo.

„To su uspomene iz detinjstva“.

Neki planiraju da zadrže salatu Olivije na njihovim trpezama, ali bez osnovnog sovjetskog sastojka, majoneza, ili da stavljaju različite vrste mesa ili pečurke.

Mitska salata

Neki kažu da je poreklo salate Olivije rusko.

Drugi to osporavaju, tvrdeći da je salatu izmislio čovek francuskog porekla, Lusjen Olivije.

On je navodno bio potomak Francuza rođenog u carskoj Moskvi i po rođenju je dobio ime Nikolaj.

U Moskvi je 1860-ih vodio čuveni restoran Ermitaž i promenio je ime u Lusjen da bi promovisao njegov ugostiteljski objekat.

Postoji mišljenje da je on jednostavno bio gostujući kuvar koji je poznavao francusku kuhinju, a koja je bila popularna u Ruskoj Imperiji.

Prema jednoj verziji, Olivije je izvorni recept poneo sobom u grob, iako sastojke verovatno nije bilo teško utvrditi.

Prvobitno je to bila skupa i složena salata: meso tetreba, osnovni sastojak jela, krompir, zelena salata, jaja prepelice, kao i škampi, repovi rečnih rakova, kornišoni, kapar, masline, i svež preliv od maslinovog ulja iz Provanse.

Nije na svačijoj trpezi

U Ukrajini, salata Olivije je ostala relativno popularna, a rasprave su se vodile samo oko toga da li je bolje staviti konzervirani grašak ili kukuruz šećerac.

Promena se desila 2018. godine kada je poznati ukrajinski kuvar Jeven Klopotenko počeo da govori o salati kao o „sovjetskom nasleđu“.

Klopotenko je odbio da pripremi salatu Olivije za doček Nove godine jer nije želeo da „vidi Sovjetski Savez“ na svom tanjiru.

„To je kao da ste izašli iz zatvora, ali ste nastavili da jedete zatvorsku hranu“, rekao je on.

Ukrajinci koji su bili primorani da napuste njihove domove zbog rata sa Rusijom šokirani su što se salata Olivije u restoranim u drugim zemljama i dalje zove ruska salata.

Zbog toga je pojedini više ne prave.

Jutjuber Anton Nazarenko iz Zaporožja, grada na jugoistoku Ukrajine, jedan je od onih koji su protiv salate Olivijea.

Od početka ruske invazije, prestao je da koristi sadržaj na ruskom, a onda i da jede salatu, ali priznaje da bi to nekima moglo da bude teško.

„Lako je odustati od ruske opere koju nikada niste gledali, ili ruskih filmova ako vam se nisu svideli, ali kada je reč o nečem poznatom kao što je salata Olivije, onda je tu upleteno mnogo više osećanja“, rekao je on za BBC.

„Ljudi kažu da hrana nije pitanje politike“, kaže on, ali dodaje da nije sa tim u potpunosti saglasan i da je hrana takođe deo kulture.

Ceo tekst čitajte na BBC na srpskom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Jedete je danima, a ne znate ko je njen tvorac – Njeno visočanstvo ruska salata

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link