marija-zaharova
(EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)
Magazin Svet

Zaharova prozvala Vašington, Amerika da objasni svetu bio-laboratorije u Ukrajini

Rusija je zatražila od Amerike da objasni svetu zašto podržavaju ono što je Moskva identifikovala kao vojno-biološki program u Ukrajini.

– Istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrđuje ilegalne i kriminalne aktivnosti Amerike u toj istočnoevropskoj državi – izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, juče je Viktorija Nuland pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove u odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje ne samo pomenutih laboratorija, odnosno istraživanja.

I ona je, dalje navodi Zaharova, izgovorila ovu izuzetno važnu frazu, a to je da je Amerika preduzela sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije. Ona dodaje da Rusija ne mora da pogađa kakvi su to materijali.

– Ovo su materijali koji dokazuju nezakonite i kriminalne delatnosti Amerike na ukrajinskom tlu – poručuje Zaharova.

Nulandova je ranije izjavila da Ukrajina ima objekte u kojima se sprovode biološka istraživanja i da je Vašington radio na tome da oni „ne dopadnu” u ruke ruskih snaga.

Nešto ranije je Igor Kirilov, koji je šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, rekao da je mreža od preko 30 bioloških laboratorija formirana na ukrajinskom tlu po naređenju Agencije za smanjenje pretnji (DTRA) pri američkom Ministarstvu odbrane.

Nulandova priznala prisustvo bioistraživačkih objekata

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, a Kijev i Vašington sada rade na sprečavanju da materijali koji su tamo akumulirani dospeju u ruke ruskih snaga.

Tokom saslušanja u Senatu, Nulandova je upitana da li u Ukrajini ima hemijskog ili biološkog oružja.

-Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja. Zabrinuti smo da bi ruske trupe mogle pokušati da preuzmu kontrolu nad njima, tako da radimo sa Ukrajincima na tome kako da sprečimo da bilo koji od ovih istraživačkih materijala dospe u ruke ruskih snaga, odgovorila je Nulandova.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su SAD potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu.

Ruska Federacija, u vezi sa činjenicama o vojnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini, ne isključuje pokretanje mehanizma konsultacija po Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja (BTVC), izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući informacije o biološkim laboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Lizkian pozvao je SAD da razjasne svoje aktivnosti biološke militarizacije u zemlji i inostranstvu.

Najnovija dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu

Izvor: Novosti, Politika

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.7K Share
1.7K Share
Share via
Copy link