Srbija Vesti

Zorana Mihajlović ujaku nabacila unosan posao istraživanja litijuma oko Valjeva

ZORANA Mihajlović
Printscreen

“Kompanija “Euro Lithium Balkan”, koja ima dozvolu za istraživanje prisustva litijuma na teritoriji Valjeva, angažovalo je preduzeće “Zajača ing”, u vlasništvu Milutina Bojića, rođenog ujaka ministarke Mihajlović. Na taj način, integritet funkcija koje obavlja Zorana Mihailović ozbiljno je narušen”, saopštila su udruženja Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Pakt i Ne damo Jadar.

Udruženja dodaju da je upravo Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdalo kompaniji Euro litijum dozvolu za istraživačke radove, pa se javnost sa pravom pita da li je potom kompanija Euro Litijum vratila na ovaj način kontra uslugu ministarki rudarstva Zorani Mihajlović.

“Postoje i brojna svedočenja meštana doline Jadra da je upravo ista firma izvodila istražna bušenja i za kompaniju Rio Tinto, ali se niko svojevremeno nije setio da zabeleži ove događaje, pa konkretnih dokaza osim svedočenja meštana nema”, navodi se u saopštenju.

Udruženja građana Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Pakt i Ne damo Jadar traže od ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihailović da pod hitno podnese ostavku na mesto potpredsednice Vlade Srbije i resorne ministarke, zbog očiglednog narušavanja integriteta funkcija koje obavlja.

Napominje se i da je kompanija ujaka Zorane Mihailović od 2012. godine sarađivala i dobijala javne nabavke od Elektro privrede Srbije – Beograd i rudarskog basena Kolubara doo – Lazarevac.

“Sada je uz konkretne dokaze iz Lukovca kod Valjeva dodatno kompromitovan i projekat Jadar“ uz brojne skandale koji prate realizaciju projekta Rio Tinta. Udruženja u zajedničkom saopštenju smatraju da planirana istraživanja u Valjevu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Požegi i Kragujevcu imaju za krajnji cilj iskopavanje litijuma, dok se hemijska prerada planira samo u Loznici. Aktuelna ministarka i potpredsednica Vlade Srbije duguje odgovore javnosti na pitanje ‘Koja je uloga nje i njenog rođenog ujaka u sveopštem napadu na prirodna bogatstva i litijum u Srbiji?’. U ozbiljnim pravnim državama kompromitacija integriteta funkcionera, neminovno bi vodila ka ostavci, a na Tužilaštvu bi bilo da utvrdi da li u takvim slučajevima ima i elemenata prikrivene korupcije”, zaključuju iz ekoloških udruženja.

Izvor: Nova

Rio Tinto u Španiji izazvao masakr i svaka sličnost sa događajima u Srbiji je namerna

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

214 Shares
214 Shares
Share via
Copy link