Novi Sad

Uhapšeni Španci zbog nedozvoljenog ulaska u kasarnu „Petrovaradin“

Vojna policija je za svega dva dana privela osmoro stranih državljana zbog neovlašćenog ulaska i snimanja vojnih objekata, potvrđeno je „Novostima“ u vrhu bezbednosnih struktura Srbije.

Grupa od dva Amerikanca i dve Ukrajinke uhapšena je u nedelju u Beogradu zbog snimanja objekata Generalštaba dronom. Istog dana u vojnom skladištu na Fruškoj gori uhapšeni su Britanka i Avganistanac sa italijanskim pasošem. Svega dvadesetak kilometara dalje, nadomak Novog Sada, vojni policajci priveli su par iz Španije zbog neovlašćenog ulaska u kasarnu „Patrovaradin“.

Državljani SAD i Ukrajine, privedeni u Beogradu, izjavili su da su podigli dron zbog snimanja dokumentarnog filma o posledicama američkih vojnih intervencija u svetu po decu iz bombardovanih područja. Četvoro privedenih su vojnim istražnim organima ispričali da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije koja se bori za obelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svetu. U Beograd, gde su nameravali da snime materijal za film, stigli su svega jedan dan pre privođenja.

„Njihov dron je bio komercijalni, ali sa kamerom izuzetno visoke rezolucije. Pomoću ovog uređaja, oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999. godine, ali i detalja zgrade Starog generalštaba, gde su sedišta vojnih obaveštajnih službi. Slučaj snimanja vojnog objekta dronom preuzelo je tužilaštvo, koje će sprovesti dalju istragu i utvrditi da li je reč o nesmotrenom postupku ili pak o nekoj vrsti špijunaže“, kaže sagovornik „Novosti“ iz vrha službi bezbednosti.

Privedeni stranci između ostalog su ispričali da su pre Srbije bili u Ukrajini, gde su kamerom takođe beležili posledice ratnih dejstava. Senku na njihov iskaz, kako prenosi sagovornik beogradskog lista, bacila je činjenica da u Ukrajini nije bilo intervencija američke vojske. Dodatnu sumnju u njihovu verziju unelo je saznanje da su obe Ukrajinke poreklom iz Luganska, oblasti na krajnjem istoku ove zemlje gde godinama traju ratna dejstva.

„U Vrdniku je priveden par naturalizovanih Italijana, članova međunarodne organizacije „Lekari bez granica“. Muškarac je rođen u Avganistanu, dok je njegova supruga rođena u Velikoj Britaniji. Oni su ušli u skladište Vojske Srbije u kome se čuvaju municija, ubojna sredstva i gorivo“, navodi isti neimenovani sagovornik i dodaje da stranci kod sebe nisu imali ništa od naoružanja, opreme niti tehnike za snimanje. Otvoreno je pitanje šta su oni tražili u vojnom objektu: pristup civilima je najstrože zabranjen, o čemu postoje jasna upozorenja.

Slučajno ili ne, gotovo istovremeno se par španskih državljana našao u krugu kasarne „Petrovaradin“. Ovaj objekat vojska više ne koristi, ali je i dalje pod vojnim obezbeđenjem. Odmah po njihovom ulasku u kasarnu alarmirana je straža, koja je Špance zadržala i pozvala Vojnu policiju.

Ostatak teksta čitajte OVDE!

Jedini fruškogorski biolog otkrio je nešto potpuno neočekivano

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

208 Shares
208 Shares
Share via
Copy link