Magazin Srbija

Uhapšen upravnik i vaspitači KPZ Niš, sređivali otpust osuđenicima za 5.000 evra?

kpz-nis-foto-n1
Foto: N1

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je policija po njihovom nalogu uhapsila upravnika KPZ NIš D. P., kao i vaspitača S. M. i H. J. zbog zloupotrebe položaja ui primanja mita.

Nakon njihovog hapšenja, oglasila se i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

– Ko je počinio krivično delo, treba da snosi odgovornost, ukoliko se to dokaže. Niko ne može da bude iznad zakona i u interesu nam je da se do kraja ispita uloga svakog pojedinca, baš iz razloga da sistem izvršenja krivičnih sankcija čine ljudi koji odgovorno rade svoj posao – rečeno je za Telegraf.rs u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Podsećamo, uhapšeni su po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal, a u saradnji sa BIA, nakon višemesečnog predistražnog postupka.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su kao organizovana kriminalna grupa tokom ove godine stvorili plan delovanja za pronalaženje osuđenika koji izdržavaju kaznu u KPZ Niš i koji su ispunili zakonski uslov za podnošenje zahteva za uslovni otpust, a koji pristaju da daju 5.000 evra.

Nakon prijema novca, sačinio bi se izveštaj, na osnovu kojih bi se predstavnici KPZ Niš pozitivno izjasnili pred nadležnim sudovima u cilju dobijanja otpusta (osuđenika-davaoca mita).

Uhapšenima se na teret stavljaji krivično delo primanje mita i krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Krivična prijava će biti podneta i protiv D. I. (osuđenika KPZ Niš), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita.

Pretresi su u toku, preneo je Tanjug.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal, saopšteno je iz tužilaštva.

– Mada je sud taj koji donosi odluku o uslovnom otpustu, ključno za eventualni izlazak na slobodu pre isteka kazne, je pozitivno mišljenje KPZ. Naime, nakon izdržavanja dve trećine dosuđene kazne, osuđenik stiče jedan od uslova za uslovni otpust. Drugi uslov je da je resocijalizacija uspela, da se zatvorenik pokajao, da je svestan posledica svoga dela i slično. Sud je taj koji traži mišljenje od uprave KPZ, ako ono bude pozitivno postupak se nastavlja – navodi sagovornik Telegrafa.

– Ako bude negativno, zahtev se odbija. Međutim, to mišljenje se daje na osnovu poverljivih parametara. Ako je osuđenik disciplinski kažnjavan, kršio kućni red, ne može da dobije pozitivno mišljenje. Pretpostavljam da se ovde o tome radi – dodaje.

Sumnja u zvaničnu verziju smrti načelnika KPZ Zabela

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


372 Shares
372 Shares
Share via
Copy link