Putovanja

U Kovilju cveta seoski turizam

Zahvaljujući udruženju Santa Maria iz Kovilja, seoski turizam u ovom delu Bačke, u poslednjih par godina – cveta. Bili su tu gosti iz Rusije, Češke, Mađarske, Hrvatske, iz svih delova Srbije, a ovih dana u Kovilju se spremaju za doček grupe sa Malte.

seoski_turizam_kovilj_santamaria

Grupa entuzijasta iz Kovilja, osnovala je udruženje u cilju promovisanja turističke ponude ovog malog sela. Gostima je na raspolaganju nekoliko vrsta programa. Neki svraćaju samo da prespavaju, pa nastavljaju dalje, dok drugi dolaze na nekoliko dana. Smeštaj je u seoskim domaćinstvima, i trenutno je na raspolaganju 12 ležajeva. Ako stranci požele obilazak Novog Sada , Sremskih Karlovaca i Beograda, iz udruženja su spremni da organizuju i ovakve izlete.

seoski_turizam_kovilj_santamaria

Domaćini Vladimir Bucalo i Savo Pušić uvek su spremni da ugode svojim gostima. Tu je doručak, sveži domaći čvarci, šunka, sirevi, domaći luk i paradajiz. Kovilj je malo mesto, sa svega 5.000 stanovnika, ali sa bogatom turističkom ponudom.

seoski_turizam_kovilj_santamaria

Pre svega, tu je Koviljski manastir, koji je pod zaštitom države i u kojem trenutno boravi oko 30 monaha. U sklopu manastira proizvodi se rakija koja se izvozi u inostranstvo, a manastirsko imanje prostire se na oko 50 hektara.

seoski_turizam_kovilj_santamaria

Laza Kostić, jedan od najvećih srpskih pesnika, rođen je u ovom mestu, i gosti rado odlaze u obilazak njegove kuće.

seoski_turizam_kovilj_santamaria

Koviljski rit, priča je za sebe, a vožnja čamcem i netaknuta priroda nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Leti ovde ima i kupača i pecaroša, mnogo labudova, roda, pataka, ovaca, konja i krava, pa je ovaj rit pravi mali prirodni rezervat.

seoski_turizam_kovilj_santamaria

Nemojte se iznenaditi ako vidite putokaz za kraj sveta. Kovilj je čuven po čardi koja se zvala Kraj sveta, a koja više ne radi. Ipak, ostao je znak, i obeleženo mesto gde ne možete dalje jer ste došli ni manje ni više nego do kraja sveta.

seoski_turizam_kovilj_santamaria

Ima Kovilj još mnogo zanimljivih priča koje će vam meštani rado ispričati. Savo Pušić, jedan od osnivača udruženja kaže da je njihov cilj da se uključi što veći broj Koviljčana i da celo selo ugosti sve one koji žele da ih posete.

– Trenutno nemamo velike kapacitete za smeštaj, ali radimo na tome da nam se pridruži što više meštana, pa da možemo da primimo autobus od 50 putnika, da budu naši gosti nekoliko dana. Žene iz sela već sada prave ručno rađene ukrase koji se kupuju u suvenirnici u sklopu udruženja. Sarađujemo i sa fijakeristima, pekarima, pecarošima, vlasnicima čamaca i svima koji mogu da učine boravak u Kovilju još lepšim – kaže on.

seoski_turizam_kovilj_santamaria

Simbol ovog mesta su i rode, čija gnezda su na skoro svakoj banderi. Kovilj je raj za sve one koji vole prirodu, za pecaroše, fotografe, ljubitelje životinja, ali i za sve one koji žele da pobegnu od gradske buke na neko mirnije mesto.

seoski_turizam_kovilj_santamaria

 

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • U Gardinovcima je mnogo lepse… a udaljeno je svega pet kilometara od Kovilja… 😀

620 Shares
620 Shares
Share via
Copy link