Svet Vesti

Turska podnela zvaničan zahtev za promenu imena

turska erdogan
Foto: AFP

Turska zvanično zahteva od Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija promenu imena zemlje u Türkiye, rekao je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ankara će 7. juna poslati zvanično pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da izmena postane zvanična nakon ove nedelje, rekao je Čavušoglu novinskoj agenciji Anadolija, a prenosi Index.hr.

UN su „spremne“ za promene, a Ankara je podsticala promene u Turskoj još od engleske verzije Turkey u velikom delu svoje međunarodne korespondencije, uključujući vesti o spoljnoj politici, dodao je on, prenosi Hina.

Rebrendiranje je usledilo nakon dekreta koji je u decembru izdao predsednik Redžep Tajip Erdogan o promeni imena u Türkiye na engleskom, francuskom i nemačkom, između ostalih jezika, uključujući i označavanje izvoznih proizvoda.

Ime Türkiye „na najbolji način predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turskog naroda“, navodi se u Erdoganovom dekretu.

Tačan razlog za promenu imena zemlje i vreme kada se to dešava nije jasno.

Državna televizija TRT citirala je u decembru članak o „nelaskavoj“ konotaciji imena Turkey na engleskom, navodeći da se ono ili odnosi na „veliku pticu poreklom iz Severne Amerike“ ili „kada nešto krene po zlu“.

TOP 5 najlepših plaža antalijske regije u Turskoj

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

105 Shares
105 Shares
Share via
Copy link