Putovanja Srbija

Ministarka kaže da će Grci vratiti novac za neiskorišćena putovanja, agencije tvrde suprotno

aleksandar seničić
Foto: Printskrin/ Instagram/ YouTube

Ministarka turizma Tatjana Matić je posle sastanka sa grčkim kolegom Vasilisom Kikiliasom na svom Instagramu objavila da Grčke vlasti neće produžiti Uredbu o zamenskim putovanjima i da će morati da vrate novac građanima koji vaučere nisu iskoristili. Alekasandar Seničić direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) tvrdi suprotno.

“Grčka strana je potvrdila da neće biti produženja ove Uredbe od strane grčkih vlasti i grčke agencije će takođe morati da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere“, napisala je ministarka na svom Instagram profilu.

Međutim, Aleksandar Seničić direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić gostujući na TV Pink je istakao da je dobra ideja ministarke turizma Tatjane Matić o vraćanju novca, ali je dodao da se privatna lica, vlasnici hotela i kuća u Grčkoj ne osećaju obaveznim da vrate novac za neiskorišćeno.

Zamenskih vaučera je dva meseca pre isteka roka iskorišćeno, prema podacima YUTA, tek nekih 50 odsto, a agencije bi građanima tokom januara trebalo da vrate 20 miliona evra.

– Grci neće vratiti novac uplaćen za putovanja koja nisu iskorišćena, a većina njih će ponuditi da se smeštaj iskoristi narednih godina – rekao je Seničić.

Poput Grčke i mnogih drugih evropskih zemalja u kojima je turistički sektor zbog pandemije bio izuzetno ugrožen, i Vlada Srbije je prošle godine donela odluku da se svima koji su uplatili putovanje pre početka pandemije, tačnije do 15. maja prošle godine, a nisu uspeli da odu na odmor izdaju vaučeri za put koje mogu da iskoriste do kraja 2021. Godine.

Uredbom je definisano i to da agencije moraju od 1. do 15. januara 2022. da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere.

U pojedinim zemljama, poput Italije, rokovi za korišćenje vaučera su produženi, tako da su se i u našim turističkim agencijama nadali da će dobiti produženje od države jer većina tokom pandemije nije mogla da radi i zaradi dovoljno da bi taj novac mogli da vrate.

Seničić je rekao da i pored toga što Grci nisu voljni da vrate novac da je Ipak, većina njih je spremna da se to što je uplaćeno iskoristi kroz smeštaj tokom narednih sezona.

Dodao je da je slična situacija u Srbiji sa đačkim ekskurzijama gde su hotelijeri koji su dobili deo novca iskoristili za sopstvenu likvidnost.

Hotelijeri ne osporavaju te uplate ali žele da ih odrade kroz pružanje usluga.

Seničić je ocenio da je posle godinu i po kovid pandemije turizam u goroj situaciji nego na početku i da su potpuno neizvesni zima i proleće, a da je turistički sektor već iznuren.

Izvor: Nova.rs

Grčka turistička agencija duguje više od 70 miliona evra, turistima iz Srbije zarobljeno 4 miliona a putovanja otkazana

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link