Magazin

Turbo-klasa Fakulteta dramskih umetnosti: Prepoznajete li 12 veličanstvenih sa slike?

fdu
Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs

Dvanaestorka iz prve klase profesora Vladimira Jevtovića iz 1984. je definitivno najuspešnija koja je diplomirala na FDU. U njoj su bili: Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić, Srđan Žika Todorović, Mirjana Joković, Milorad Mandić Manda, Vesna Stanojević, Slobodan Boda Ninković, Dušanka Duda Stojanović, Dragan Petrović Pele, Branka Pujić, Darko Tomović i Tatjana Venčelovski.

Njihov profesor Vladimir Jevtović rekao je da nije mogao da zamisli da će svi ostvariti takve uspehe.

– Bili su toliko jedinstveni, pa su recimo na trećoj godini odlučili da ne prikažu pola ispita za mjuzikl „Kosa“. Sada mogu da priznam: tako jedinstveni bili su jači od mene. Anegdota iz tog perioda ima bezbroj. Još pamtim njihove improvizacije „Kupe u vozu“. Sećam se jedne vežbe koja je umesto sedam minuta trajala više od sat vremena. Studenti sa Ljubljanske akademije dolazili su ilegalno na časove da prate njihove improvizacije. Tu su naučili da budu duhoviti, dramatični, nepredvidivi, brzi, efikasni, šarmantni jednom rečju. Bila je to turbo klasa! – rekao je Jevtović.

Dragan Bjelogrlić je tokom studiranja pozvao celu klasu u Barandu, gde su proveli nezaboravan vikend, dok je Mirjana Joković pri kraju studija rekla profesoru Jevtoviću: „Kako ćete profesore da nastavite s radom kada nikada više nećete imati ovako dobru klasu?“

Naravno, bilo je još jakih grupa.

Godine 1986. glumu upisuju Nikola Kojo, Anita Mančić, Uliks Fehmiu i Vjera Mujović, a četiri godine kasnije kod profesora Jevtovića brucoši u njegovoj klasi postaju Nataša Ninković, Nebojša Glogovac, Boris Pingović, Danijela Ugrinović, Danijela Mihajlović, Danijela Kuzmanović, Karolina Cimeša, Nataša Ninković, Sergej Trifunović i Vojin Ćetković.

U klasi profesora Milenka Maričića i Branislava Mićunovića, ali par godina kasnije glumu upisuju i  Nikola Đuričko, Dejan Lutkić, Boris Milivojević, Aleksandra Janković.

„U moje vreme nas je 680 konkurisalo na FDU, primljeno je nas 16, od toga šest možda nastavilo da se bavi ovim poslom“, rekao je Nikola Đuričko.

Kako su domaći glumci izgledali u detinjstvu

4K Shares
4K Shares
Share via
Copy link