Magazin Poznati

Zavirite u trodnevni šampionski jelovnik Novaka Đokovića

djokovic 1
Foto: Instagram

Čitav svet zna da najbolji svetski teniser Novak Đoković izrazito pažljivo vodi brigu o svom telu kako bi mogao da isprati profesionalne zahteve i stvori preduslove da ostane na vrhu i pored toga što 22. maja puni 36 godina.

Zbog toga Đoković sa svojim timom pažljivo bira namirnice, a njegova ishrana već dugo intrigira javnost. Nedavno je priznao da ne voli mnogo da eksperimentiše sa hranom, a svima je poznat njegov “sukob” sa glutenom.

On je iz ishrane izbacio mlečne proizvode, kao i šećer i crveno meso, a njegov režim ishrane vrlo je specifičan i za mnoge bi predstavljao pravi izazov u smislu strogog pridržavanja.

djokovic
Foto: Instagram

Pije velike količine vode tokom dana, a jutro započinje čašom mlake vode sa limunom za detoksikaciju.

On je u jednom intervjuu otkrio da na prazan stomak ujutru pije sok od celera, zatim sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i drugim hranljivim suplementima.

U prvom delu dana jede puno voća i salata, izbegava namirnice koje se dugo vare, pa ujutru jede žitarice, kinou, divlji pirinač, proso, krompir kuvan na pari.

Đoković je primenjivao i autofagiju kada je rekao da ne jede po 16 sati dnevno, a uglavnom se pridržava određenih pravila u ishrani prema kojima je i sačinjen „jelovnik za šampiona“, a u nastavku pogledajte šta on podrazumeva.

Prvi dan

Doručak:

Pije vodu čim ustane i to sa dve kašike meda. Zatim jede musli (uključujući organski ovas ili zob, brusnice, suvo grožđe, semenke bundeve ili suncokreta i bademe).

Užina sredinom jutra (ako je potrebno):

hleb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.

Ručak:

Salata od mešanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (uključujući testeninu od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).

Popodnevna užina:

Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.

Večera:

Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.

Drugi dan

Doručak:

Voda, dve kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.

Užina sredinom jutra (ako je potrebno):

Tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.

Ručak:

Salata od mešanog zeljstog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).

Užina sredinom popodneva:

Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;

Večera:

Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.

Treći dan

Doručak:

Voda, dve kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.

Užina sredinom jutra (ako je potrebno):

Domaći humus (uključujući leblebiju i soja sos bez glutena) sa jabukama.

Ručak:

Zelena salata, testenina bez glutena sa moćnim pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).

Popodnevna užina:

Avokado sa krekerima bez glutena, voće.

Večera:

Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od šargarepe i đumbira.

Izvor: N1

Šta je jeo Dušan Silni: 3 omiljena recepta sa srpske carske trpeze

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link