Lifestyle

Trikovi koje treba da znate kada kupujete putno osiguranje

Putno osiguranje je neophodna stavka za sve one koji putuju, bilo da je to jednom godišnje ili gotovo svaki mesec. 

Bez obzira da li putujete zbog posla ili zadovoljstva, osiguranje vam može pružiti mir i zaštitu od neočekivanih okolnosti, bilo da su u pitanju troškovi zdravstvene nege ili videćete već, neke druge situacije.

Otkrivamo vam nekoliko ključnih trikova koje treba da znate pre nego što kupite putno osiguranje. Ovi saveti će vam pomoći da doneste pravu odluku i izaberete osiguranje u skladu sa vašim potrebama.

Putno osiguranje se može nabaviti online

Jedan od najvećih benefita današnjeg digitalnog doba je mogućnost kupovine putnog osiguranja online. Ova opcija ne samo da vam štedi vreme, već vam omogućava i da uporedite cene i ponude različitih osiguravajućih kompanija i tako uštedite i novac. 

Postoje sajtovi i aplikacije koje pružaju usluge upoređivanja cena i ponuda osiguranja. Sve što treba da uradite je da unesete svoje podatke i destinaciju, a zatim pregledate različite ponuđene opcije.

Kupovina osiguranja online često dolazi sa popustima i specijalnim ponudama koje nisu dostupne u fizičkim filijalama. Osim toga, online kupovina vam omogućava da pročitate recenzije drugih korisnika i saznate više o iskustvima drugih ljudi sa određenom osiguravajućom kompanijom. Na ovaj način možete biti sigurni da ste doneli pravu odluku.

Kupovina godišnjeg putnog osiguranja je isplativija

Ako ste osoba koja često putuje, razmislite o kupovini godišnjeg putnog osiguranja. Iako može delovati kao veći trošak na prvi pogled, godišnje osiguranje je često isplativije nego kupovina pojedinačnih polisa za svaki put. 

Na primer, ako putujete više od pet puta godišnje na duža putovanja i daleke destinacije, troškovi pojedinačnih polisa mogu lako premašiti cenu godišnjeg osiguranja.

Godišnje osiguranje pruža kontinuiranu zaštitu tokom cele godine, što znači da ne morate brinuti o tome da li ste osigurani svaki put kada krenete na putovanje

Osim toga, mnoge osiguravajuće kompanije nude dodatne pogodnosti za godišnje polise, kao što su veći limiti pokrića i već pomenuti specijalni popusti. Sada kada ste sve ovo pročitali, sigurni smo da ćete makar razmisliti o kupovini godišnjeg osiguranja, posebno ako ste privatno ili poslovno često van zemlje.

Razmislite o dodacima za putno osiguranje

Standardno putno osiguranje pokriva osnovne stvari kao što su medicinski troškovi i hitna pomoć, ali postoje i dodatne opcije koje možete razmotriti. 

Na primer, osiguranje za gubljenje prtljaga može biti izuzetno korisno ako nosite vredne stvari sa sobom. Ovo osiguranje će vam nadoknaditi troškove izgubljenog ili oštećenog prtljaga, što može biti velika ušteda.

Osiguranje za otkazivanje leta je još jedna opcija koja može biti korisna, posebno ako imate skupe ili nefleksibilne karte. Ovo osiguranje će vam nadoknaditi troškove leta u slučaju da morate da otkažete ili promenite planove zbog nepredviđenih okolnosti. 

Postoje i druge opcije kao što su osiguranje za kašnjenje leta, osiguranje za sportske aktivnosti i slično, koje možete prilagoditi vašim potrebama. Obavezno se dodatno raspitajte ako vam je potreban neki od ovih dodataka. 

Da li znate šta je i kolika je suma osiguranja?

Suma osiguranja je iznos koji osiguravajuća kompanija isplaćuje u slučaju osiguranog događaja. 

Ovaj iznos može varirati u zavisnosti od vrste osiguranja i osiguravajuće kompanije. Pre nego što izaberete polisu, važno je da proverite kolika je suma osiguranja za određena pokrićai da li ona odgovara vašim potrebama.

Na primer, medicinski troškovi u Americi, ili drugim daljim destinacijama mogu biti izuzetno visoki, pa je preporučljivo da imate visoka pokrića za ovakvo putovanje. Ne zaboravite da proverite i da li postoje ograničenja ili isključenja za određene medicinske slučajeve.  

Šta ne pokriva putno osiguranje?

Kao i kod svakog osiguranja, osim toga šta je pokriveno, važno je znati šta osiguranje ne pokriva. 

Većina polisa ne pokriva situacije kao što su:

  • već postojeća medicinska stanja;
  • putovanja u zemlje ili oblasti koje su pod sankcijama ili su označene kao rizične, kao ni ratna područja;
  • aktivnosti koje se smatraju visokorizičnim, kao što su ekstremni sportovi.

Takođe, putno osiguranje obično ne pokriva troškove nastale zbog namerne nepažnje ili nepoštovanja lokalnih zakona. Pre nego što uplatite osiguranje, pažljivo pročitajte sve uslove i odredbe kako biste bili sigurni da ste svesni svih isključenja i ograničenja. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, obratite se osiguravajućoj kompaniji ili odabranim zastupnicima u osiguranju, za dodatna pojašnjenja.

Uzimajući u obzir ove trikove, možete biti sigurni da ćete doneti pravu odluku pri kupovini putnog osiguranja. Kvalitetno osiguranje može vam pružiti mir i sigurnost tokom putovanja i omogućava vam da se fokusirate na uživanje u novim destinacijama. 

Srećan put!

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link