Lifestyle

Zašto transakciona analiza može biti odličan okvir za rešavanje problema

transakciona-analiza

U psihološkom savetovanju i performans koučingu se ne vodim nužno samo jednim teorijskim pravcem. Ipak, do sada me je mnogima poznata transakciona analiza najviše oblikovala.

Transakciona analiza je teorija ličnosti i teorija komunikacije. Odgovara na dosta pitanja o tome zašto se na neki način osećamo, nešto mislimo, nekako se ponašamo – u to uključujući i “komuniciramo”.

Mnogima je u početku zbunjujuć naziv pravca “transakciona” analiza, jer reč “transakcija” vezuju isključivo za poslovanje i kretanje novca. Međutim, latinski pasiv “trans-actus”, od kog ostale reči potiču, označava nešto sprovedeno, zaokruženo, ali i “preneto”, u vidu komunikacije. Ne nužno novčane transakcije.

Na stranici TA Centra videćete kako je lepo objašnjeno da “transakcija” prosto označava razmenu poruka između osoba. Na osnovu toga se, kažu, može pretpostaviti kakva su njihova unutrašnja stanja i unutrašnja dinamika.

Transakciona analiza je, kako sama reč kaže, analitička teorija – analizirajući ponašanje, naročito govor, dosta možemo zaključiti o osobi u kontekstu rešavanja njenih problema.

Zašto još mislim da je Transakciona analiza često odličan način da se pristupi problemima?

Zato što, primenjujući je, možemo saznati mnogo o tome:

  • Zašto nam se neko obraća autoritarno, submisivno, buntovno ili zrelo ➢ Zašto s nekom osobom određeni problemi nikako ne bivaju rešeni
  • Zašto nam se određene stvari u životu ponavljaju
  • Zašto na neke ljude uvek isto reagujemo
  • Zašto vreme provodimo onako kako ga provodimo
  • Zašto na ovaj ili onaj način reagujemo na pohvalu ili kritiku
  •  Zašto osećamo da su nam neke stvari “zabranjene” iako ih drugi slobodno rade ili uživaju u njima
  •  Zašto osećamo prinudu da neke stvari stalno radimo, ili da ih radimo na neki način…

… iako većinu gorenavedenog baš i nismo svesni, ili ne znamo kako s tim da se nosimo. A život teče.

Mnogo je toga što Transakciona analiza dotiče, a čime njeni praktičari, koučevi i posebno terapeuti dobro rukuju.

Meni je lično razjasnila dosta toga. Nije mi olakšala život čarobnim štapićem, ali sam sigurna da me je upravo ona dobrim delom učinila onoliko autonomnom koliko ovog momenta jesam.

Ukoliko vas zanima više toga, javite se, ili pogledajte:

Šest beskompromisnih veština za uspeh 

Milana Vrgović Ćosić

Psihološki savetnik usmerenja Transakciona Analiza, supervizirana od strane međunarodno sertifikovanih (PTSTA, TSTA) terapeuta. Živi i radi u Novom Sadu, a usluge pruža i online.

Fokusira se na pomoć u nošenju sa životnim izazovima, stresnim situacijama, donošenjem teških odluka, a iskustvo u HR menadžmentu joj se pokazalo kao dragoceno u karijernom i poslovnom konsaltingu, kao i sa temama vezanim za motivaciju, pregorevanje i konflikte na radnom mestu.

U slobodno vreme bavi se pisanjem i hajkingom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
36 Shares
Share via
Copy link