Magazin

Tragični Prvi maj: 24 godine od smrti Aertona Sene

Tog kobnog Prvog maja, pre tačno 24 godine, tokom trke Formule 1 za veliku nagradu San Marina, život je izgubio legendarni brazilski vozač Aerton Sena. Jedan od najboljih, ako ne i najbolji vozač Formule 1 imao je 34 godine, kada mu je pukao i otkazao upravljački mehanizam, pri brzini od preko 300 km/h.

Nakon što je izgubio kontrolu nad svojim bolidom Sena je udario u zid u krivini Tamburelo na stazi “Enco i Dino Ferari”.

Samo dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na skoro istom mestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger. Dve tragedije, a posebno taj 1. maj 1994. godine, zauvek su izmenili kako Formulu 1, tako i sport uopšte.

Legendarni Brazilac je u karijeri trijumfovao 41 put, još 39 puta se našao na podijumu, osvojio je tri titule šampiona i ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši ikada.

Vladao je ulicama Monte Karla i od svog debija u Formuli 1 1984. godine branio je boje Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa.

Sigurno je da bez Sene Formula više nije bila ista jer su je mnogi zavoleli upravo zbog njega.

I sada, gotovo dve i po decenije kasnije, mnogi razmišljaju o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’, ali jedno je sigurno – Sena je bio jedinstven, po načinu vožnje se razlikovao od ostalih, neki ga nisu voleli, mnogi jesu, ali je bio i ostao nedodirljiv.

Tragična filmska priča najkontroverznijeg fudbalera današnjice

35 Shares
Share via
Copy link