Balkan Magazin

Pevač anđeoskog glasa Toše Proeski danas bi napunio 41 godinu, ovaj njegov hit krije potresnu životnu priču

tose-proeski-gitara
Foto: Zoran Lončarević

Legendarni pevač Toše Proeski studirao je pevanje i bio jedan od najboljih studenata, a muzička karijera krenula mu je strelovitim usponom kad je imao tek 15 godina.

Iako je tad još bio samo makedonska zvezda, ubrzo se njegova publika brojila u milionima, u svim državama bivše Jugoslavije.

Na današnji dan ovaj pevač anđeoskog glasa napunio bi 41 godinu, da nije tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine nedaleko od Nove Gradiške.

Ipak, negovih pesama i danas se seća i peva ih čitava bivša Jugoslavija, a i njegove dobrote i umilnosti takođe.

Toše je od oca Nikole nasledio ljubav prema umetnosti. Otac je po zanimanju bio klesar i sledio je svog sina od početka njegove karijere. NJegovu slavu doživljavao je kao nešto najlepše što mu se dogodilo u životu.

Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio ‘ovo je Božje dete’.

– Kao dete želeo je da bude doktor, ali kasnije je muzika ušla u njegov život – rekao je svojevremeno otac.

Publika koja ga je volela i dalje ga pamti po velikim hitovima i emotivnim, romantičnim baladama.

Upravo jedna od njih, pesma koja spada u top pet Tošetovih najvećih hitova, govori o jednoj tužnoj sudbini.

Reč je o pesmi „Soba za tugu“, a kako se priča u domaćim medijima, stihove je napisao muškarac koji je bio na odsluženju zatvorske kazne, jer je ubio ljubavnika svoje devojke.

Tekst je, posle izvesnog vremena, stigao do Tošetovog menadžera, koji ga je pokazao Tošetu, koji ju je ubrzo i snimio.

Todor Proeski bio je makedonski pop-pevač cincarskoga porekla. Nazivan je Elvis Presli sa Balkana od strane BBC-ja.

Prve korake u muzičkoj karijeri načinio je u ranom detinjstvu kada je 1992. nastupio na dečjem festivalu Zlatno slavejče sa pesmom „Jas i mojot dedo“ ispevanom na cincarskom jeziku.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. na kom je pobediom izvodeći pesmu Yesterday od Bitlsa. Iste godine učestvovao je na „Makfestu“ sa pesmom “Pušti me“. Proeski je sarađivao sa jednim od najpoznatijih makedonskih kompozitora i tekstopisaca Grigorom Koprovim.

Već 1999. objavio je prvi album „Nekade vo noќta“ sa jedanaest pesama. U leto iste godine održao je prvi solistički koncert.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tose Proeski (@toseproeski.fanpage)

U svom poslednjem intervjuu za makedonsku televiziju, Toše je otvorio dušu. Objasnio je da najviše koncerata i nastupa ima u Hrvatskoj. Na svakom koncertu, priznao je, imao je svoj mali ritual.

Tada bi javno pozdravio mamu, tatu i prijatelje.

– Želeo bih da se malo trgnem od svega, ali ne mogu. Mašinerija me je stavila, kako to kažu, u ‘bubanj’ i gotovo. Nema povratka.

Tražim povratak od svakodnevnih intervjua, od šminkanja, od skidanja šminke, pakovanja. Svega mi je ‘do ovde’ Smeta mi sve.

Želim, a ne mogu otići na večeru ili prodavnicu – otkrio je tada.

Za mnoge je već tada izgledao iscrpljeno, a neki su otišli i korak dalje te pisali kako je pevač tog dana i naslutio tragediju.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. na auto-putu E70 Zagreb — Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška, oko 150 kilometara jugoistočno od Zagreba.

Prema nepotvrđenim informacijama, uzrok nesreće je bila neprilagođena brzina vozila. U vozilu su se nalazili Georgij Georgijevski, Toše Proeski i njegova menadžerka Ljiljana Petrović. Veruje se da je Toše Proeski od siline udarca u kamion preminuo na licu mesta.

Vozač Georgijevski je prošao sa težim telesnim povredama, dok je Ljiljana Petrović imala lakše telesne povrede.

Samo 6 sati pre smrti Toše je tužno predosetio: “Svega mi je dosta”

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


92 Shares
Share via
Copy link