kako_da_budete_prijatelj_sa_sefom
pixabay.com
Lifestyle

Top 7 saveta kako da budete prijatelji sa šefom

Svima koji rade puno i veliki deo vremena provode u neposrednom kontaktu sa šefom, jasno je da su velike šanse da se zbliže i postanu prijatelji, a ni mogućnost zapošljavanja kod dugogodišnjeg prijatelja nije isključena. Međutim, ukoliko se u potpunosti izbriže granica između posla i prijateljstva, može doći do problema.

Da biste održali i prijateljstvo, a izbegli neprijatne situacije pročitajte naše savete kako da budete prijatelji sa šefom, a da to ne utiče na vaš privatni život ni na kvalitet rada na poslu.

Ne budite isključivi

Ukoliko vam se ukaže prilika za druženje posle radnog vremena, nikako nemojte pozvati samo šefa, iako vam možda on jedini odgovara od kolega. Proširite krug i jedno piće ili ručak sa više kolega mogu vam doneti distancu.

Ne ogovarajte kolege

Sve i da ste zaista bliski i imate poverenja u svog šefa i van poslovne strane, ipak je neukusno ogovarati kolege sa njim. Nemojte vaše prijateljstvo koristiti kao način da napredujete u odnosu na druge. Razgovarajte o drugim temama, a mišljenja o kolegama zadržite za sebe.

novi-posao-pozitivna-iskustva

Ostanite profesionalni

Da se ne bi dogodile neprijatne situacije, izbegavajte alkohol i noćne izlaske sa šefom. Pod dejstvom alkohola može se desiti nešto zbog čega ćete se već u ponedeljak gorko kajati, ili ćete se izlanuti i potegnuti teme o kojima se jednostavno sa šefom ne priča. Možda ćete se previše opustiti, a sigurno ne želite da vaš šef/prijatelj vidi i tu stranu vaše ličnosti. Jedno ili dva pića nakon posla su taman dobra mera, a sve preko nosi sa sobom rizik da će stvari preći poslovnu granicu.

Ne otkrivajte previše

Možda razmišljate o promeni posla ili vam se nešto ne dopada na poslu, o čemu biste sigurno razgovarali sa prijateljima. Uzdržite se od previše komentara i neke stvari ne iznosite nikome. Ipak je vaš šef vama nadređena osoba i vrlo je moguće da mu je prioritet poslovni uspeh, a ne dobri odnosi sa zaposlenima. Sve dok nemate konkretne informacije, ne pominjite ništa.

Obratite pažnju na društvene mreže

Velike su šanse da imate šefa u prijateljima na Facebook-u, te sledeći put dva puta razmislite pre nego što postavite fotografiju iz izlaska, ili neke izazovne fotografije.

Ne kukajte previše

Ako imate tu privilegiju da volite svoj posao i da ste još i prijatelji sa šefom, nemojte se žaliti za svaku sitnicu koja je u vezi sa poslom. Možda se osećate opušteno u društvu šefa, ali preterano kukanje na posao može delovati nezahvalno i rizikujete da se šef uvredi. Razgovarajte o onim poslovnim problemima koji zaista važni, a sitnice zadržite za sebe.

Ne očekujte poseban tretman

godisnji_odmor_stres

Da biste izvukli najbolje iz situacije u kojoj ste prijatelj sa šefom i izbegli neprijatnosti sa kolegama, pomirite se sa time da ste dok traje radno vreme vi zaposleni isto kao i svi drugi. Tako vas neće pratiti glas da ste šefova mezimica i vaš rad će se više ceniti. Kada primetite da vaš gazda menja ponašanje prema vama, diskretno ga podsetite da ste i dalji vi radnik, a on šef.

Pročitajte modne savete za posao

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share