Ljubimci

Top 5 rasa pasa koje vole decu

Porodice koje imaju malu decu često biraju male pse koji deluju bezopasno i koji mogu biti odlično društvo deci. Međutim, nije baš tako. Veličina psa nema veze sa tim kakav će on imati odnos sa decom, tako da vam savetujemo da uzmete u obzir, pre svega, narav, temperament i brižnost rase pre nego što odaberete svog ljubimca. Najbolje bi bilo da se detaljno raspitate o tome i da ne donosite odluku prebrzo.

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti pet rasa pasa koji se smatraju najpogodnijim za porodice sa decom.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

1. Buldog

Na prvom mestu kada su u pitanju psi koji vole decu nalazi se buldog. Ovaj pas je idealan izbor ukoliko je vaše dete prilično nemirno i ukoliko želi da se igra sa psom. Buldog voli decu, a zahvaljujući njegovoj jakoj telesnoj građi, nema bojazni da će ga dete možda u igri povrediti.

Osim toga, ovaj pas je jako lojalan i poslušan, tako da ga vlasnici obožavaju. Ono što je takođe važno jeste da je buldog druželjubiv i da će se uvek rado igrati sa decom. On je raspoložen za druženje kako sa ljudima, tako i sa drugim kućnim ljubimcima.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

2. Bul terijer

Iako mnogi misle da je bul terijer agresivna rasa pasa, ovi psi spadaju među najpitomije i najdruželjubivije. Kad su dresirani od najranijeg doba pretvaraju se u lojalne i verne pratioce svojih vlasnika. Vole da se igraju sa decom, a osim toga zaštitnički su nastrojeni prema njima. Ono što je dobro jeste što bul terijer ima veoma visok prag bola, pa se mala deca mogu igrati sa njim bez bojazni da će ga povrediti. Bul terijer uvek voli da mu se poklanja dosta pažnje i odličan je izbor za porodice koje imaju puno dece.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

3. Bigl

Bigl je rasa koju mnoge porodice sa malom decom biraju upravo iz razloga što je jako aktivan i uvek raspoložen za igru. Oni su puni energije i spremni satima da se igraju sa decom. Deca ih naročito vole zbog te njihove živahnosti i pozitivnog duha. Biglove je potrebno redovno kupati i četkati, ali na sreću, oni se gotovo uopšte ne linjaju, tako da nećete imati problema sa dlakama u stanu.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

4. Škotski ovčar

Ako ste ljubitelj pasa, onda sigurno znate da čuvena Lesi iz filma pripada rasi škotskih ovčara. To vam već dovoljno govori o tome koliko je ova rasa umiljata i prijateljski raspoložena. Škotski ovčar je dosta inteligentan i veoma ga je lako dresirati. Prema deci se ponaša zaštitnički i uvek je spreman da se igra sa njima. Deca ga jako vole, a roditeljima odgovara to što znaju da su njihova deca sigurna i zaštićena u društvu ovog psa.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

5. Njufaundlend

Na listi pasa koji najviše vole decu svakako se nalazi i njufaundlend. Ovaj pas je toliko brižan i požrtvovan za decu, da ga zbog toga često nazivaju ,,bebisiterom iz prirode“. Smatra se jednim od najpažljivijih i najnežnijih rasa pasa, pa predstavlja savršen izbor za porodice koje imaju malu decu. Najbolje je da se opredelite za ovu rasu ukoliko imate veliki prostor u stanu ili u kući, jer njufaundlend jako voli da bude sa svojim gazdama.

Jedina mana ovog psa je što se dosta linja i balavi, ali ako niste osetljivi na alergene iz pasje dlake, to vam neće predstavljati problem. Njufaundlenda obožava vodu, pa ga možete voditi sa sobom i na more ili reku, gde će biti odlično društvo vama i vašoj deci. Osim toga, ovi psi odlično plivaju i veoma su dobri spasioci.

Ovo su neki od pasa koji se najviše preporučuju porodicama koje imaju malu decu. To su sve psi vole decu i uvek će rado da se igraju sa njima i da ih zaštite. Na vama je da odlučite koja rasa vam se najviše sviđa i koju ćete odabrati za svoju porodicu.

 

Dragan Antić

komentara

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


104 Shares
104 Shares
Share via
Copy link