top_5_numera_iz_filmova
Film

Top 5 muzičkih numera iz filmova

Filmska muzika je umetnost za sebe, tu je da naglasi filmske momente, da priča priču uz radnju filma, da objasni i ulepša svaki film. Za vas smo izabrali najlepše muzičke numere.

Ljubav u Kairu (Cairo Time)

Ova romantična komedija o neočekivanoj ljubavi, osim prelepe priče, predivnih predela u pozadini ima i odličnu muziku. Naizgled predvidiva priča ispričana kroz suprotnosti među kulturama savršeno je ispraćena uz delikatne tonove koje je napisao irski kompozitor Nial Burne.

Pina (Pina)

Ovaj biografski film posvećen je poznatoj nemačkoj koreografkinji Pini Bauš. Muziku je radio japanski kompozitor Jun Mijaki, čija se muzika mogla čuti u filmovima Jedi, moli, voli i Žene. Uz muziku možete uživati u fantastičnom plesu koji je u potpunosti usklađen sa neobičnom kompozicijom ovog japanskog kompozitora.

Pad crnog jastreba (Black Hawk Down)

Nijedna lista filmske muzike ne može biti potpuna bez oskarovca Hansa Cimera, a ovaj put smo izdvojili numeru iz filma Pad crnog jastreba. Ovaj nemački kompozitor radio je muziku za više od 100 filmova među kojima su Kišni čovek, Kralj lavova, Pirati sa Kariba itd, ali je u ove tonove ulio sve strahote rata i nepravde.

Ljubav u Barseloni (Vicky Christina Barcelona)

Film Vudija Alena koji govori o nekonvencionalnoj ljubavi koja se odvija u Barseloni, ispraćen je savršenim zvucima španske gitare koji dočaravaju atmosferu letnje večeri provedene uz čašu sangrije i vrele poljupce. Glavnu muzičku numeru komponovala je grupa umetnika – Julija Telarini, Maik Alemani, Alehandro Maconi i Jens Nojmajer.

Umetnik je prisutan (The Artist is present)

Koliko je muzika važan element svakog filma, a naročito dokumentarnog svedoče i muzičke numere iz dokumentarca o konceptualnoj umetnici Marini Abramović. Neposrednost i ogoljenost emocija kao osnovne karakteristike filma ostale su ključne tačke i kada je reč o muzičkoj podlozi. Kompozitor Nejtan Halpern nadmašio je sebe u scenama u kojima umetnica sreće svoju najveću ljubav, a muzikom se opisuju svi usponi, padovi i ponovni susret dvoje ljubavnika.

Ovo su naši favoriti, a u komentarima napišite koji su vaši!

Više o filmovima pročitajte ovde

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share