Magazin Putovanja Top 10

Top 10 tvrđava u Srbiji

Tvrđave – nekad strateški važna mesta od kojih zavisi odbrana grada, a danas ogroman turistički potencijal i istorijski spomenik. U Srbiji je ostalo preko 40 ostataka nekadašnjih velelepnih tvrđava od kojih se kod većine poznaju samo temelji, a za vas smo izdvojili najlepše i najočuvanije stubove istorije, koji i danas svedoče o sjaju i moći onih koji su ih gradili.

Ako smo neku zaboravili, budite slobodni da je u komentarima dodate na ovaj spisak!

Smederevska tvrđava

Smedervsku tvrđavu podigao je na ušću reke Jezave u Dunav despot Đurađ Branković u 15. veku, u svrhe odbrane od Turaka. Smederevski grad je tada odgirao ključnu ulogu u političkom, kulturnom i ekonomskom životu Srbije, sve do 1459. godine, kada je konačno pao u turske ruke, do oslobođenja 1805. godine. Arhitekte Smederevske tvrđave su se ugledale na carigradske bedeme i ova je tvrđava klasično vodeno ravničarsko utvrđenje.

smederevo_tvrdjava
Izvor: virtuelnimuzejdunava.rs

Kada je završena gradnja, pa sve do 1480, kada su Turci dodali četiri kule, na tvrđavi nisu rađene nikakve prepravke. Ovo svedoči o savršenoj vojnoj arhitekturi, budući da se Smedervska tvrđava koristila u vojne svrhe sve do druge polovine 19. veka. Iako je, što od vremena, što od ratova, pretrpela ogromna razaranja, Smederevska tvrđava i dalje ostavlja bez daha. Podeljena je na Veliki grad, koji je danas uglavnom u ruševinama, i Mali grad koji je restauriran, pa mu je vraćen stari izgled.

Aleksandra Aleksić

komentara

Klikni da objaviš komentar

414 Shares
414 Shares
Share via
Copy link