Magazin

Evo već je jesen, a tebe još nema: Napustio nas je pre 29 godina i ostavio nam najlepše kafanske pesme

Toma-Zdravkovic

Na današnji dan napustio nas je pevač čiji hitovoi su gotovo tri decenije kasnije i dalje nezaobilazni deo svake sreće i svake tuge – neponovljivi Toma Zdravković.

Njegove pesme i dalje žive i svrstavaju se u evergrin muziku, a kolege i prijatelji i dalje ga pamte kao velikog boema, koji je živeo život kao na filmu. Toma se četiri puta ženio, a iako je alkohol bio najveći neprijatelj njegovog zdravlja, do poslednjeg dana je pio. Dugo se mučio sa rakom prostate, ali se nije pridržavao saveta lekara. Poslednji koncert i javni nastup imao je u Beogradu, u restoranu „Ambasador”, maja 1991. godine, pišu Novosti.

Prema svedočenjima bliskih prijatelja i rođaka, Toma Zdravković je bio čovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hleb i mleko. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potrošio na poroke. Preminuo je u ponedeljak 30. septembra 1991. godine u Beogradu, u 53. godini života i sahranjen je na Centralnom groblju.

Na dvadesetogodišnjicu smrti u Gradskom parku u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u selu Pečenjevce spomen ploča sa natpisom: „Dao sam vam dušu svoju”. Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i danas veliki hitovi: „Da l‘ je moguće“, „Ej Branka, Branka “, „Danka, “„Dotak’o sam dno života“, „Kafana je moja sudbina“, „Evo već je jesen, a tebe još nema“, „Prokleta nedelja“, „O ciganko moja“, „Svirajte noćas samo za nju“, „Ostao sam sam“, „Kiša je padala“, „Za LJiljanu“ (posvećena glumici LJiljani Blagojević), „Umoran sam od života“ (Novica Zdravković je napisao pesmu), „Pesme moje“ (napisao je njegov veliki prijatelj Kemal Monteno). Toma Zdravković se pojavio i u dva filma u ulozi pevača: Balkan Ekspres  i Bolje od bekstva, kao i u poslednjoj sceni filma „Kako je propao rokenrol”. Učestvovao je i u dve TV serije Doktorka na selu  i Bolji život 1987. Takođe, imao je i kratko pojavljivanje u jednom skeču TV serije „Top lista nadrealista”. U priprema se i film o životu i delu slavnog boema.

Živeo je loše i još lošije skončao, a sve zbog čega se divimo Tomi Zdravkoviću skupo je platio

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


83 Shares
Share via
Copy link